Култура Община

Художникът Милен Джановски отбеляза своя юбилей с изложба

Милен Джановски отбеляза своя 50-годишен юбилей с изложба, включваща 60 творби – 55 останали в ателието му и 5 –  собственост на ХГ „Борис Денев”, където е подредена двадесет и четвъртата по ред изложба на търновския художник и преподавател. Експозицията е разнообразна – включва печатни техники, линогравюра върху хартия и текстил, маслени бои върху платно, метал – представени са творби от всички етапи, през които е минал в творчеството си, всяка сфера от художествените му експерименти.

„Равносметката ми за тези години е, че не мога да си отговоря защо правя това. Гордея се, че не рисувам за пари, рисувам за себе си, за мен това е като детска игра, но не знам защо го правя. Не знам дори дали това е изкуство. За мен е визуализация на идеи. На крайното мнение съм, че съвременният художник не би трябвало да рисува нещо, което може да бъде снимано с фотоапарат. Съвременният художник трябва да представя себе си и въображението си. Това, мисля, се опитвам да правя и аз.”, сподели за Общинското радио Милен Джановски, минути преди откриването на изложбата.„За голяма част от творбите не ми се налага да мисля какво ще рисувам. Просто ставам и знам, че имам работа, всичко е в главата ми. Вдъхновява ме природата. Тя е и най-доброто пречистване. Само за два часа в планината всичко излишно от съзнанието на човек се изчиства.”, разказа още художникът, чиято друга страст е алпинизмът.

Откриването на изложбата предизвика огромен интерес – колеги, приятели, почитатели и студенти на Милен Джановски се събраха, за да отбележат заедно неговия юбилей. Художникът получи поздравителен адрес от името на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов. Зам.-кметът Ганчо Карабаджаков връчи на юбиляря старопрестолна грамота за принос към утвърждаването на Велико Търново като културна столица на България.

„Благодаря Ви, че със силата на изобразителното изкуство, чрез нестандартния Ви почерк и стил, утвърждавате Велико Търново като град, прочул се със своите даровити художници, разнесли славата ни из целия свят.” се посочва в поздравителния адрес от Общината.

От 2010г. Милен Джановски е член на Съюза на българските художници. Три години е бил председател на местното представителство на СБХ, а сега е председател на контролната комисия и участва в процеса на всичко, което организира групата на великотърновските художници, от които юбилярят също получи сърдечни поздравления.

Изложбата на Милен Джановски ще остане в ХГ „Борис Денев” до края на месеца, а след това ще бъде представена в Художествена галерия „Христо Градечлиев“ – Каварна, където художникът смята да остави голяма част от творбите си.