Спорт

Успешна, но трудна година изпращат гимнастичките от „Етър Елит”

51 представители на Спортен клуб „Етър Елит” взеха участие в Държавното първенство по масов спорт – гимнастрада, в София. Трите отбора, с които се включиха великотърновските гимнастички, завоюваха две първи и едно второ място, похвали се след завръщането във Велико Търново старши треньорът Савина Ганчева.

21 деца от подготвителната група на отбора по художествена гимнастика, на които това бе дебютно представяне, се завърнаха в родното Велико Търново със златни медали. Те изпълниха брилянтно съчетанието си с ленти. 18 от по-големите и с повече опит спортистки на „Етър Елит” пък изпълниха съчетанието „Пеперуди”, но заради проблем с един от костюмите се класираха на второ място. Третият златен медал спечели отборът в категория над 30 години. Наречен е „Най-добрите” и включва майки, приятели на клуба и треньори.

На Никулден спортистките от „Етър Елит” участваха в състезание в Бургас, където станаха втори. Този уикенд им предстои турнирът „Зимни принцеси” във Велико Търново. Следващата седмица децата отпътуват за пореден турнир, този път в град Мездра. Първото състезание за новата година „Етър Елит” ще посрещне в Атина. Датата е 5 януари. В началото на годината спортистките започват усилено да се подготвят и за квалификацията, която определя категориите в художествената гимнастика. „Надяваме се да имаме много гимнастички в категория „Елит”, допълни Ганчева.

Спортистките през новата година очакват и новия правилник по художествена гимнастика. „Успешна година изпращаме, но за жалост беше доста трудна. Много важни за отбора гимнастички го напуснаха, и то в много важен за нас момент. Те изоставиха отбора преди Европейското първенство за естетическа гимнастика и Държавното за ансамбли. Едно такова предателство доста трудно се преживя от отбора, въпреки че сме в едно много по-добро класиране в категория „Елит”. Отново завършваме годината със страшно много състезания и медали, надявам се и децата да са удовлетворени”, обобщи накратко Савина Ганчева.

Председател на СК „Етър Елит” е Антоанета Ганчева, а треньорите са Ивалина Трифонова и Савина Ганчева. На тима помага много и Кристияна Николаева, която по здравословни причини не е успяла да продължи активната си тренировъчна дейност. „За жалост преди бяхме пет треньорки, младите обаче отидоха в чужбина или намериха друга работа. Графикът е от 9 до 21 часа, работим и в събота и неделя”, посочи Ганчева.