Интервю Култура

Художникът Христо Панев: Най-добрите картини стават тогава, когато си целунат от Бога

Магията на коледния дух и посланията, които носи Рождество Христово. Коледарите навън и децата, които се пързалят с шейни в отрупаната със сняг улица. Белотата, която покрива всичко, за да ни пречисти и върне в детството. Това са част от емоциите, които носи коледно-новогодишната изложба на семейство Паневи. Търновската фамилия кани своите приятели на чаша вино и един хубав разговор в галерията си, която се намира на Самоводската чаршия. В петък, 8 декември, от 17:30 часа. Те ще отворят вратите си и в съботния и неделния ден, за да се докоснат повече ценители на богатия на емоции и стил свят на семейството.

Всеки един от тях се включва със свои творби, а експозицията на Христо Панев е посветена изцяло на Рождество Христово. Въпреки че не обича особено зимния сезон, с голяма любов прави картините, посветени на Коледа. „Те ме връщат в детските ми години. Зимите тогава бяха истински, винаги по Коледа газехме в невероятно дълбок сняг. В моето село Крепост се пързаляхме с шейните, а за коледуването се готвехме един месец предварително. Винаги се връщам с обич към тези мили спомени – за зимата, за Бъдни вечер. Когато се връщам към родния край, винаги се връщам с тъга, защото много от моите близки не са вече между нас. Но това връщане към корените, към паметта, ме зарежда много. Главно за хората на изкуството е важно да се завръщат към родната стряха – тя винаги зарежда с творческа енергия”, сподели в интервю за Общинското радио известният и обичан великотърновски художник Христо Панев.

Че картината има душа, е категоричен той. И че тя е огледало на емоциите на художника, на неговата чувствителност и професионализъм. „Университетът ми даде този професионализъм – никога не чакам да ме осени музата. Просто отивам в ателието и винаги мога да направя една хубава картина. Но най-добрите неща стават тогава, когато си целунат от Бога, когато чувстваш, че вдъхновението е с теб. И когато завършиш картината, да останеш изумен от това, което си направил. Магията е изключително важна в изкуството”, допълни Панев.

Израснал в семейство с християнски традиции, библейската тематика също намира своето място в творчеството на Христо Панев. „Човек без вяра е обречен, без нея той става консуматор, материалист, а духовните неща са за мен най-важни”, каза още художникът. И допълни: „Бъдни вечер и Рождество – това са празници, в които семейството се събира. Пожелавам на всички тази патриархалност, това уважение към по-възрастните, да се запази. А младите хора да намерят реализация тук, в България, защото камъкът си тежи на мястото”.

В изложбата могат да бъдат видени и творби на неговата съпруга Иваничка Панева и сина му Габриел Панев. Снахата на Христо Панев – Петя Панева, се включва в експозицията с авторски бижута.

Целия разговор с Христо Панев чуйте в прикачения звуков файл.