Култура Политика

Христо Кунчев: „Танцуването не пречи на кметуването, напротив“

Как се кметува като се танцува, питам кмета на великотърновското село Церова Кория Христо Кунчев?

„Приятно! Аз самият се чувствам като самодеец-танцьор, не правя дистанция между това, че аз съм кмет и населението. Смятам, че точно така трябва да се прави. Ние се събираме на репетиции всеки петък от 17.00 часа, именно когато е краят на работната и ученическата седмица. Хващаме се на  хорото и отмаряме. Виждам плам и радост у хората, а те са от различни възрасти. От 7 години до 70 години.  Сред тях има и чужденци, жители на селото. Това са холандец и четима англичани. Те  харесват нашите народни танци и се включват винаги на празници с нас”, разказва кметът.

Започнал е с хората още в ученическите години. Изучавал ги по физическо възпитание, били задължителни. Оказало се, че не му е неприятно да танцува, а напротив.

„Доставяха ми удоволствие и така си остана и до днес. Не съм изпускал момент да се хвана на хорото. Ще бъда възторжен, ако се реализира замисълът в училище отново да се върнат часовете по народни танци. И този плам, който се възражда у младежите сега, да продължи”, допълва Кунчев. Той е председател на местното читалище и е в състава на клуба по народни танци „Радомира”.  За него танцуването е релаксиране, удоволствие и любов към народното творчество и българското. Чувства се раздвижен и разтоварен.

Затова и съветва младите хора, които ходят на фитнес, че по-добро нещо от народните танци няма, защото чрез тях също се натоварват мускулите и се поддържа форма.

С танцовия състав към читалището в Церова Кория, който носи старото име на селото, кметът участва в различни фолклорни прегледи. Гостува по празници в съседни села. Предстои Общинския преглед през май във Велико Търново, а през юни четвърти сезон на „Шарено пиле Петровско” в Церова Кория. Освен, че рипа народни хора, Христо Кунчев участва и в местния театрален състав. Самодейците подготвят комедийната пиеса „Службогонци”.  Премиерата е през май месец.

И в този ред на мисли, в изборната 2019 година, кметът смята да се кандидатира отново. Защото има още много добри дела, които можe да свърши за китното, подредено и спокойно село Церова Кория.

Кремена Крумова – Попова