Култура Образование

Деня на християнското семейство отбелязаха в детска градина „Соня”

Деня на християнското семейство отбелязаха в навечерието на светлия християнски празник деца, родители и учители от Детска градина „Соня” във Велико Търново. Малчуганите от група „Пчелица” разказаха приказка за хляба и показаха технологията за приготвяне на насъщния. В играта „Пътя на хляба” те включиха и своите майки и татковци, с които посяваха семенца, поливаха, правиха снопче, жънеха. А накрая всичко „събраха” в чувал, който занесоха в мелницата. Преди две седмици децата, по покана на родителите, посетиха близко до детската градина заведение, за да видят как професионалистите правят пица.

Връзката между деца, родители и преподаватели е изключително важна за развитието на най-малките, за тяхното възпитание в родните традиции, категорична е директорката на детска градина „Соня” Жаклин Харалампиева-Павлова. „Идеята е да се покаже сближаването между родители и деца, да се усети положителната енергия, която се задържа в кръга на семейство, деца, учители, сплотеността на всички в групата. Надяваме се това да е било поучително за децата”, коментира за Общинското радио ръководителят на детската градина.

Да знаят децата какво се случва в света на възрастните, а родителите да са наясно какво правят малчуганите, докато са в детската градина, са важни стъпки. А целта е една – да придобият децата знания и умения, които да ги направят по-добри и подготвени за живота. „В Деня на християнското семейство искам да пожелая на всички, като погледнем в очите на децата, да виждаме самите себе си – такива, каквито сме били. И да си припомним, че преди всичко ние сме деца”, допълни за финал Жаклин Харалампиева-Павлова.