Община

Хранителни пакети в Световния ден за борба с глада получават жители на малките населени места

Хранителни пакети ще бъдат раздавани на жителите в малките населени места. Инициативата е на дарителско сдружение „Св. Иван Рилски”, а поводът Световният ден за борба с глада. Кампанията се провежда за поредна година в партньорство с  Община Велико Търново. На 16 октомври представители на сдружението и администрацията ще бъдат в Балван, където се очакват гости от Велчево и Ветренци, а на 17 октомври център на събитието е  Въглевци. В селото ще пристигнат и жители на Габровци. По време на срещите ще бъдат обсъдени проблеми по социалното подпомагане и здравното осигуряване, медицински сестри от филиала на Варненския университет ще измерват кръвната захар и кръвното налягане на желаещите.

„С помощта на дарителите от сдружението ще почерпим хората с баничка, кофичка кисело мляко, чай, кафе. Миналата година проведохме кампанията по същия начин. Жителите бяха много доволни, не защото  млякото и баничката ще ги заситят, а  от това, че те виждат голямо внимание от наша страна”, коментира председателят на сдружението Благовеста Факирова.

„Инициативите, които стартирахме със сдружение „Св. Иван Рилски”, станаха устойчиви във времето. Един от най-големите ни успехи са центровете за работа с деца и младежи в малките населени места. Все още това е иновация за страната. Т.е. Община Велико Търново е единствената, която със средства от общинския бюджет разкрива, поддържа, организира и работи с децата и младежите в малките населени места”, отбеляза Росица Димитрова, директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване”.