Икономика Конфликти

Хотелиери и ресторантьори искат мярката 60/40 да се удължи или да стане 80/20

Членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) са категорични, че мярката 60/40 за туристическия сектор и в частност за хотелиерския бранш трябва да бъде удължена и след 30 юни и дори да стане 80/20, предвид тежката криза, която най-много засегна именно туристическата индустрия и продължава вече над две години, растящите цени на горивата, тока, газа, липсата на кадри и случващото се в Украйна, което дава допълнителна несигурност за летния сезон. Това съобщиха от БХРА.

Според вицепремиера и финансов министър Асен Василев мярката трябва да бъде прекратена, тъй като се очаква всички противоепидемиологични мерки да бъдат отменени през април, а 60/40 е замислена да действа до 3 месеца след края на пандемията.

В същото време, според БХРА, Василев трябва да отчете и факта, че хотелиерите са сред представителите на сектора, които въпреки че пострадаха най-много от кризата, не бяха компенсирани.

Според организацията сега е моментът, като страна, която се намира в близост до конфликтна зона, възможно най-бързо управляващите да поискат от ЕС позволение за удължаване на стимулите и компенсациите или одобрение за нови такива, имайки предвид, че настоящите изтичат през юни, още повече, че се очертава рисков сезон.

Трябва да се помисли и за хотелиерите, които през цялата пандемия бяха най-пренебрегнатия туристически сектор, а помощта на държавата се даваше за обезщетения на провалени почивки извън България, но не и за такива в България, изтъкват от БХРА.

В момента, по данни на организацията, не само са спрели записванията за летни ваканции в България от страна на основни пазари, но и в чуждите медии България е представена като непосредствен съсед на Украйна, в резултат на което туристите анулират резервации, а международните туроператори – цели програми за летния сезон. Сезонът се очертава да бъде със записвания в последната минута, смятат от БХРА.