Култура

Хореографи от Велико Търново се обединиха и подкрепиха петицията „Да отворим залите”

В нея над 6 000 души от цялата страна работещи като български танцови, творчески и музикални юридически и физически лица настояват дейността им да се възстанови от 14 до 21 май за индивидуални занятия по график, а от 22 май на занятия по групи, в зависимост от квадратурата на залите. Те поясняват, че ще извършват репетиции при спазване на регламентираното отстояние на хората и дезинфекция на помещенията. А предложеният график може да търпи промени вследствие на евентуално влошаване на епидемиологичната обстановка в страната.

„Опитите ни да провеждаме занятия онлайн, както и старанието ни да задържим своите възпитаници дори и безвъзмездно, се оказва невъзможно, поради липсата на професионална среда, както и че това довежда до материални и морални загуби в работата ни, градена дълги години наред”, посочват в мотивите си от гилдията.

В Търново залите ги затворихме още в началото на март, когато бе обявена грипната епидемия. Онлайн опитваме сега да репетираме, но не е същото. Танц трудно се учи така. При мен в „Търновче” са около 80 деца, в клуба са 40 възрастни. Децата забравят някои неща. Постоянно ме питат кога ще отворим отново залите. А нашите не са малки. Има възможност да се спазва дистанция и да се работи. В намален състав да репетираме дори. По десет деца. Отделно момичета, отделно момчета. Дезинфектанти ще се поставят. Заради пандемията и фестивалите отпаднаха. До Гърция и Турция щяхме да пътуваме”, обясни за Общинското радио Бонка Бонева, ръководител на клуб „Търновград” и Детско-юношеския танцов ансамбъл „Търновче” към Военния клуб в старата столица.

Писмото – петиция е адресирана до министър – председателя Бойко Борисов, трима министри, омбудсмана на Република България и др.