Култура

Хореографи и танцьори на мирен протест в столицата заради затворени зали

По-малко от 10 души от Велико Търново ще присъстват на мирния протест в София на 16 януари, събота, организиран от Съюза на организациите за любителско изкуство (СОЛИ). Той е подкрепен от Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ), Сдружението на танцовите дейци (СТД) и Асоциацията на хореографите в България (АХБ). Протестът е под надслов „Изкуството е живот – душата на един народ”. В столицата ще се проведе през Министерството на здравеопазването. Освен в София, мирно протестиращи ще има и във Варна на входа на Морската градина. Там ще бъде организирано и шествие.

Голяма част от гилдията не може да си позволи пътуването, защо дейността ни е спряна повече от месец и половина и няма финансова възможност. За една година ние два пъти затворихме за дълго време врати”, поясни Николай Корчев, хореограф на най-големия танцов клуб във Велико Търново.

Протестиращите са твърдо против двойния стандарт по прилагане на противоепидемиологичните мерки и дискриминирането на хората на изкуството, както и против противопоставянето на изкуството и спорта като дейности породени от пандемията.

Ние искаме да не бъдем считани за основен заразител. Ние заразяваме хората, но с положителна емоция и физическо и психическо здраве. Искаме да бъдем най-вече ценени като хора, граждани на страната. Отнето ни е правото на труд – за една година за втори път ни затвориха. Искаме да упражняваме нашата професия. При следващо затваряне искаме държавата да не каже, че няма нужда от изкуство и култура, а че има нужда от нас, защото сме образовани и умни хора. Децата също страдат. Важното в този момент е те да получат добър пример и положителна енергия. Затварянето ни е нездравословно както за децата, така и всички хора, самодейци. Трябва да има самодейци-любители, защото всички ние сме тръгнали оттам. От тези клубове. Те са тези, които запалват искрицата огън в душата на един млад талант, с който България след време ще се гордее”, поясни причините за мирния протест Корчев, отговорник за присъстващите на протеста от четири области – Велико Търново, Габрово, Плевен и Русе.

Браншът се обедини и с отворено писмо, което гласи:

„Блокирането на дейността на школите за втори път в рамките на по-малко от година е пагубно за изкуството в България, както за физическото, така и за психическото здраве на хората в страната. От тези рестрикции най-пострадали са децата! Те са лишени от физическа активност, подложени са на обездвижване и психически са повлияни от затварянето в къщи сред негативни новини и статистики. Децата не трябва да се подлагат на подобен стрес, да им се насажда страх и да мислят за смърт! Децата трябва да бъдат щастливи!

Много от тях са избрали да продължат своя професионален житейски път в сферата на изкуството и културата, за което са вложени години обучение, средства и отдаденост. Хората пък, които посещават любителските школи по изкуства- танцови, музикални или певчески, заявяват че това са местата, които ги правят много по- щастливи, по- усмихнати, носят им здраве и емоционална удовлетвореност, грижат се за физическото си и психическото си здраве, отърсват се от стреса на работното си място, чувстват се по- пълноценни в професионалния и личния си живот.

Ние, възрастните и родителите на децата, посещаващи заниманията по изкуства, заявяваме подкрепата си към работата на школите и желаем те да се завърнат към своята дейност. Чрез занятията се стига до подобряване и профилактика на здравето на посетителите, а съответно повечето здрави хора водят до по-малко натовареност на здравната система.

Ние вярваме в хората преподаващи изкуство, защото:

имат изградени ясни противоепидемични правила, които се спазват стриктно, както и липса на смесване на потоци и работа с голям брой потребители.

оборудваха залите и помещенията си според изискванията на МЗ за хигиена, дезинфекция и грижа за здравето.

посещенията са контролирани, без смесване на потоци, с учащи се и клиенти, които идват в добро здраве.

изградиха графици с редуциране на груповите занимания. Много работят и индивидуално със своите потребители.

Посещението в залите нямат задължителен характер и това е ценното, което ги отделя от рисковия сектор, защото никой който не се чувства добре няма да посети зала за танци, спорт или фитнес.

там се усещат най-добре ФИЗИЧЕСКИ, ПСИХИЧЕСКИ И ЕМОЦИОНАЛНО ЗДРАВИ ЖЕЛАЩИТЕ ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА ТЯЛОТО И ДУХА СИ.

Дългите месеци заливане с негативна информация, статистики за болни и за смърт, са причина много хора, като голяма част от тях са и деца, да развият тревожни състояния и депресии. Последиците от тези преживявания могат да бележат целия ни живот. Ние желаем да съхраним децата и себе си не само физически, но и психически.

Дискриминирането на определени професии, противопоставянето на спорт с изкуство, са изключително порочни практики. Няма логическа и адекватна обосновка за взети решения, кой да посещава зали и кой не! Липсата на компетентност, какво представляват видовете физически активности, независимо дали са спорт, изкуство или други занятия, води до недомислици в текстовете на заповедите, които объркват и преподаватели, и обучаващи се. Чрез подобни непоследователно взети решения се погубват мечтите на децата ни да бъдат професионалисти в сферата на изкуството, да се изграждат като уверени и пълноценни граждани! Спрете да им режете крилата! Уважавайте хората на изкуството, които са лицето на България!”.

Кремена Крумова – Попова