Денят

Хора с увреждания от региона ще участват националния протест в София

  175 души от област Велико Търново ще участват в протеста на хората с увреждания, който ще се проведе утре от 11 часа пред Президенството в София. Организирано пътуват представители от структурите на Съюза на инвалидите, както и на съюзите на слепите, на глухите и  на малките хора от региона, сподели Йотка Вълева – председател на областната организация на инвалидите в старата столица.

Националният протест е с искания за справедлива реформа в системата. Притесняват ни подготвените промени за работата на ТЕЛК- комисиите, които пряко ще засегнат много от хората с увреждания при определяне на трудоспособността им”, коментира Йотка Вълева. Тя обясни, че  участниците в националния протест ще настояват още за осигуряване на достъпна среда, както и за промяна в регламента за плащане и получаване на помощните средства за инвалиди. В него ще се включат и представители на кооперациите, в които работят хора с увреждания.

Над 1600 души членуват в областната организация на Съюза на инвалидите във Велико Търново, а общинската организация обединява повече от  400 хора с увреждания.