Култура Образование

„Химическото оръжие” представи нобеловият лауреат проф. Михаил Харалампиев

Новата книга на проф. Михаил Харалампиев бе представена в читалнята на РНБ „П. Р. Славейков” в присъствието на редица официални лица и гости, сред които директори на институции, общински съветници, колеги, приятели и студенти на професора от НВУ „Васил Левски”. Носителят на колективна Нобелова награда за мир, който над 11 години работи по унищожаването на химически оръжия в Организацията за забраната им в Хага, представи опасностите и рисковете от това жестоко и антихуманно въоръжение, такива каквито могат да бъдат днес – в несигурната, динамична международна политическа среда. С един задълбочен научен, исторически и философски анализ, проф. Харалампиев разглежда както зародиша на тези технологии още в Древна Елада, така и етапите от развитието и употребата им във войните през 20 век до наши дни.

От позицията си на професионалист, внимателно наблюдаващ военно-политическите процеси в световен мащаб от края на 60-те години до днес, проф. Харалампиев посочи редица малко известни факти и парадокси, с които е редно да бъде запознат всеки буден ум. Четивото се оказва безценно, както за професионалистите, ангажирани в отбраната на сигурността, за трудещите се в химическата промишленост, така и за широката публика. Тя засяга и начините за превенция от най-жестоките оръжия, които могат да бъдат използвани по време на война или терористична атака.

„Никак не бе лесно да издадем книга с химически формули, но се получи един от най-ценните ни томове, защото познанията на проф. Харалампиев са, както пространни, така и дълбоки, а това не се среща често в днешно време ”, сподели издателят Нейко Генчев. Служителите на търновската библиотека споделиха, че с много желание са приели предизвикателството да организират представянето на такъв сериозен труд в областта на военните науки и връчиха подарък на автора – търновски пейзаж, дело на проф. Иван Бочев от ФИИ на ВТУ.

Събитието уважиха и колегите на професора от местния клон на Съюза на учените в България. Сред хората посочили всичко, което професорът е отдавал през годините, като преподавател, колега и приятел, няколко думи от името на присъстващите курсанти поднесе и подполковник Димитров, преподавател в НВУ. С присъщата на военослужещ краткост и точност той благодари на Учителя за прекрасното издание и сподели надежда, че то ще подкрепи развитието на възпитаниците на военния университет, който за поредна година получи изключително висока оценка при своята акредитация.