Култура

Хилядолетни традиции и актуални събития оживяха в изложбата „Светът стене“

Тихото, но бляскаво присъствие на хилядолетни традиции, редом с болезненото стенание от актуални събития, случващи се в настоящия момент по света, бяха част от посланията в изложбата „Светът стене” на трите млади и художнички от Египет Рехам Сакар, Рехам Ахмед и Шахенда Таалаб . Тя беше открита в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ гр. Велико Търново. Художника и преподавател от Факултета по изобазително изкуство доц. д-р Анастасия Тонкова откри изложбата , като посочи, че мотивацията на младите творци да осъществяват експозицията е да представят себе си не само като творци, но и с един отговорен ангажимент – да заявят на света своята съпричастност със своите религиозни братя от Палестина.

Тази своеобразна художествена дестинация трите възпитанички на университет Helwan в Кайро – Египет, създават, благодарение на забележителното си усърдие през месеците като студенти по програма „Еразъм” във Факултета по изобразително изкуство във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Рехам Сакар с творбите си разказва увлекателно за очарованието на културите в Египет, Палестина и България.Творческите й интереси в областта на модния дизайн съдействат аксесоарите в картините й да пресъздадат емоции на субекти, поставени в провокативните и тягостни преживявания, породени от актуалния военен конфликт. Символите на Палестина – маслинови клонки, портокали, орнаментални мотиви в текстила, присъстват като болезнен спомен за една изтръгната идентичност, а в някои от творбите й присъстват покъртителни факти от реални събития.

Рехам Ахмед за пръв път представя свои творби с графичната техника литография, така и с необичайни живописни композиции, провокирани от впечатленията й и от Велико Търново. Присъствието й на художествената сцена й дават смелост да покаже, че е талантлива и равнопоставена личност.

Въздействащите творби на Шахенда Таалаб носят завладяваща изразност, пленяваща посредством характерен колорит и композиционни решения. Тя ни прави очевидци на събития, резониращи не само в медийния ефир, но и в сетивата на човечеството, разкъсвано от несправедливостта на своята болезнена участ.