Интервю Култура

Хилда Казасян: Обожавам Велико Търново и специалната атмосфера, която носи този град

„Класика & Джаз с Хилда Казасян” е първият от трите съпътстващи концерта в програмата на летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете” тази година. Популярни класически мелодии и филмова музика, писани от великия маестро Вили Казасян, ще прозвучат във великотърновския летен театър ден преди откриването на фестивала на крепостта „Царевец”. Датата на музикалното събитие, част от националното турне на Хилда Казасян, Русенската филхармония, със специалното участие на Васил Петров, Христо Йоцов, Живко Петров и Димитър Карамфилов, е 6 юли. „Този концерт е възможно най-отговорното нещо, което съм правила през живота си. Да представиш тази наистина фантастична музика по най-добрия възможен начин, бе една наистина много отговорна задача. Тръгнахме да я правим в София преди две години, в началото със Софийския биг бенд. Аранжиментът е направен от моя братовчед и респективно племенник на татко ми – Христо Йоцов. Когато с него се заровихме в архивите на БНТ и БНР, видяхме толкова много музика, която аз самата не бях чувала. На концерта ще чуем най-фантастичната филмова музика на баща ми, както и най-популярните и хубави песни, които той е писал и всеки от нас може да запее. Христо буквално за две седмици успя да преаранжира всичко за биг бенд”, сподели в интервю за Общинското радио джаз певицата Хилда Казасян. На сцената заедно с нея ще се качи триото Ж. Петров, Д. Карамфилов и Хр. Йоцов, заедно с един от най-обичаните хора на маестро Вили Казасян – Васил Петров. Въздействащият концерт подсилва и участието на изключителните музиканти от симфоничния оркестър на Русенската опера. „Навсякъде където сме били досега – два концерта в Плевен, в Бургас, Русе и в Пловдив, където се роди тази идея това да бъде направено със симфоничен оркестър, стана истински празник. Оригиналната музика на татко е писана със страшно много щрайх. Много голяма част от нея е писана именно за симфоничен оркестър. По този начин нещата се приближиха до оригиналната музика на баща ми”, допълни изпълнителката.

Джазът е начин на живот, той е светоусещане и едно специално отношение към всичко, което ни заобикаля. Това е мнението на Хилда Казасян за този стил музика. На въпроса как едно дете се възпитава във вкус към стойностните неща в живота, тя отговори: „Когато му се дава възможност да чуе точно тази музика. Въпреки че съм от хората, които приемат всеки стил, стига да е направен добре, мъничко съм ядосана на медиите не за друго, а че не дават шанс и алтернатива човек да избере всъщност какво харесва. Когато с триото приключихме нашето националното турне, видях препълнените зали. Знаете ли – една седмица преди това нямаше билети. Видях и радостта на хората. Разбрах, че те имат нужда точно от това. Има една огромна ниша от хора, които имат точно това светоусещане, същото като нашето. Те имат нужда да им бъде предложено. Не се възпитава отношение – след като я чуеш, тази музика или ти харесва, или не ти харесва. Оказва се, че на много повече хора, отколкото очакваме, тази музика и това светоусещане им допада и е близко до тях”, каза още Хилда Казасян. И допълни, че джазът е част от нейните кожа и същност. „Затова не мога да кажа точно какво ми носи той. Все едно да кажа какво ми носи кръвната група”, продължи мисълта си усмихнатата Хилда Казасян.

За светлината в погледа и вечния позитивизъм тя сподели, че благодари на родителите си, че са я родили такава. „Това не е нещо, което правя с усилие. Плюс това не съм винаги така усмихната, вече се чувствам глупаво с тази усмивка. Просто явно излъчвам някаква лека усмивка към живота, дори и да не ми е до усмихване. Това е нещо, което много ми помага. Към каквото и да се обърне човек с такова отношение, дори и някой да подходи към теб с агресия, тя веднага се изпарява. Просто защото изглежда глупаво срещу теб”, каза още певицата.

Финалът на разговора, разбира се, наклонява към отношението към старата столица. „Обожавам Велико Търново и тази специална атмосфера, която този град носи! Обичам градовете, които имат специфична, тяхна си, уютна атмосфера! Имам слабост към тези градове”, посочи Хилда Казасян. И сподели, че много съжалява, че заради технически проблеми не е успяла да представи проекта си, посветен на Ела Фицджералд, тук. Но на 6 юли я очакваме с „Класика & Джаз”. „Това, че събитието ще бъде в Летния театър, е много хубаво! Ще си прекараме прекрасно. Тази музика носи щастието да бъде на открито, под звездите. Надявам се да направим един истински празник заедно!”, акцентира певицата.

снимка към публикацията: личен архив (Фейсбук)