Денят Култура

ХГ „Борис Денев“ отвори врата за посетители, вече е част от тематичен маршрут „Изкуство и култура“

Художествената галерия „Борис Денев“ в старата столица отвори официално днес врата за посетители. В продължение на 30 месеца сградата на институцията бе ремонтирана по Проект „Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма“. Изпълнението на  дейностите  бе съфинансирано с близо 1,5 милиона евро  от Европейския съюз чрез Европейския  фонд за регионално развитие в рамките на програмата за междурегионално сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-А Румъния България“. Водещ бенефициент бе Община Велико Търново, а нейни партньори – Община Калафат в област Долж- Румъния, и Фондация „Лице за изкуство и култура“ – град Плевен.

Освен реновирането през периода бяха реставрирани 200 картини и икони от постоянната експозиция на галерията, предстои поетапно да бъдат представени и над 5000 творби, които се съхраняват във фондовете на ХГ „Борис Денев“.

Паралелно със строително-монтажните работи бяха направени стъпки за популяризирането й като елемент от съвместен тематичен  маршрут „Изкуство и култура“, каза директорът на Фондация „Лице за изкуство и култура“ Габриела Антонова. Той включва шест културни обекта –  Художествена галерия „Борис Денев“ /Велико Търново/, Дворецът-музей „Маринку“ /Калафат/, Драматичен театър „Вида“ /Видин/, Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ /Плевен/ и Музей на изкуствата /Крайова/.

„Сградата има историческо значение за града. Тук са експонирани картините на бележити търновски художници като Борис Денев, Рафаел Михайлов, Деньо Чоканови и не на последно място картините на покойния мой приятел и заместник-кмет  Ганчо Карабаджаков“, отбеляза в приветствието си заместник-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев и припомни политическите полемики около ремонта на сградата, които преминаха през вида на дограмата, качеството на боята, въздуховодите на системата за вентилация до изискванията към отоплението.

„Разполагаме с изключително хубава и спретната галерия и вече отговаряме на статута си – да съхраняваме и опазваме нашето културно наследство. Вярвам, че ще бъде по-добро средище за изкуство и събития и най-вече място, което да привлича и младите хора“, заяви директорът й Мартин Митев.

Зам.-областният управител Станислав Николов, общински съветници, представители на туристическия бранш, на културни и просветни институции и организации присъстваха на официалното откриване на Художествената галерия.