Култура

ХГ „Борис Денев“ кани на изложбата „Митове и легенди“

На 6 септември 2022 г. от 17:30 часа в Художествена галерия „Борис Денев“ – Велико Търново предстои откриване на изложбата „Митове и легенди“.

Колекцията съдържа избрани творби от петте издания на Балканското квадринале на живописта „Митове и легенди на моя народ“ /2004-2020/, гр. Стара Загора.

Изложбата представя 50 живописни творби, голяма част от които са сред наградените в петте издания на квадриналето.

Специален гост на откриването ще е проф. Марин Добрев – директор на Художествена галерия Стара Загора.

Обликът на изложбата в голяма степен е белязан от идеята за задълбочаване на психологическата интерпретация на теми, чиито общочовешки послания носят мъдростта на времето. В това своеобразно пътуване между земята и небето си дават среща сътворението и страстите човешки, надеждите и изпитанията. Там са античните герои и притчите за митичните животни, сакралните пространства на светилища, оброчища и храмове, библейските и новозаветните сказания, празниците, обичаите и ритуалите, алегориите за мечтите, благоговението към старите майстори, приказното и вълшебното, погледите към небето и душата, респектът към идеалите на предците, сезоните на човека, знаците и метафорите на нашето време.

В голямата си част това богатство от теми не е толкова обект на сюжетност, колкото на живописно внушение за техните житейски уроци. То е израз на предизвикателството, което художниците приемат, търсейки своята съвременна визия за това.