Образование

„Хвърчаща класна стая“ улавя в приятната си атмосфера деца

Неформалното образование – едно уникално изживяване за децата на Албена Дамянова! Така могат да се определят часовете прекарани в клубовете й по йога и „Хвърчаща класна стая”, които продължават и през тази учебна година във Велико Търново.

Албена Дамянова е педагог, треньор по йога, юрист. Много обича децата! Казва, че те са приятели, не традиционното преподавател – ученик.

„Йога е един уникален метод против стреса и предизвикателствата на  съвременния живот. С нея те да придобиват положителна нагласа в ежедневието. Практика, която е лесна и достъпна за тях. Йога за деца включва животински пози, които са лесни за изпълнение, както и дихателни практики, които помагат на децата да бъдат концентрирани, не толкова емоционални. Ползите са безброй”, обяснява Албена, която от 5 години преподава йога на деца в начален курс на обучение. Член е на Сдружение за хармонично развитите на човека и е преподавала практиката в различни градове в България.

Допълва, че с децата се работи лесно, защото когато обичаш нещо и някого, много бързо намираш правилния подход към него.

„В моите групи по йога не е имало липса на дисциплина. Децата са винаги концентрирани и слушат с интерес. Практиката ги учи да бъдат себе си, да слушат вътрешния си глас и да вземат решенията в живота сами. От малки трябва да се учат на това. Да могат и да са отговорни за тях. Получавала съм обратна връзка – децата казват, че йога им помага да бъдат по-спокойни и усмихнати. Йога им помага да се самоосъзнаят, да разбират какво се случва с тях самите и какво около тях”, казва Албена.

Между 40-60 минути е часът по йога. Преминава всеки път по различен начин, според потребностите на децата. Защото някое се нуждае от повече физически упражнения, друго от повече релаксация. Започват с раздвижване, пеят и песни, правят дихателни практики.

Клубът по „Хвърчаща класна стая” пък е изцяло по идея на младата жена. Тя дошла след посещение в чужбина по проект за неформалното образование. Целта е една – излизане на децата извън рамката на класната стая в училище.

„В клуба, децата се научават да работят в екип, с помощта на ролеви и тимови игри, да проявяват концентрация, сръчност и бързина, да слушат, да са съобразителни, бързи реакции да овладяват. Правим различни неща – играем най-вече, защото най-лесно се учи под формата на игра. Не приемат материята като нещо задължително, а го правят спонтанно. В клуба се усъвършенства цялата ценностна система на децата. Учим и разясняваме български пословици и поговорки. Извличаме мъдростта от тях. Сред любимите им е „Който пее, зло не мисли””, допълва още педагогът.

Смехотерапията е още по-интересна част от преподаването в двата клуба.

„Това е естественият израз и завършек на общата, съвместна вътрешна работа в часовете, прекарани заедно. А и е най-добрият начин  всички да се освободят от сдържани емоции”, усмихва се още Албена.

сн. – Фейсбук – Албена Дамянова

Кремена Крумова – Попова