Полиция

Хванаха ало измамник от Търново с 8 000 лв. плячка в Бургас

В резултат на предприети незабавни оперативно-издирвателни действия служителите на отдел „Криминална полиция“ в ОДМВР – Бургас  задържаха  23-  годишен мъж от Велико Търново. Мъжът е задържан броени часове след като взел общо 8 000 лв. от две жертви на телефонни измами, осъществени по класическата схема „оказване на съдействие на полицейски служители при залавянето на телефонни измамници“.
Първото престъпление е извършено на 21 юни. 83-годишен бургазлия се доверил на телефонно обаждане от непознат, представил се за полицейски служител с последвало искане за съдействие в провеждаща се специализирана операция и уговорка възрастният мъж да предаде сумата от 3000 лв., която после ще му бъде върната. Човекът събрал парите, увил ги в алуминиево фолио и при подаден му по телефона сигнал, хвърлил пакета от петия етаж пред блока. Малко по-късно синът му сигнализирал за случая в Пето Районно управление – Бургас. Ден по-късно – вчера към 11.00 часа, жертва на идентична измама станал и 35 – годишен от Бургас, който според уговорка по телефона оставил найлонов плик със сумата от 5 000 лв. в кошче за боклук в Борисовата градина. След като осъзнал какво е направил, мъжът потърсил помощ в полицията.
Задържаният е направил пълни самопризнания. След ареста му е извършено  претърсване на хотелската стая, където са намерени и иззети парите.
Работата по случая продължава под ръководството на прокуратурата в рамките на образуваното досъдебно производство. Предстои на задържания да бъде повдигнато обвинение за престъпление по чл. 209 от Наказателния кодекс.
МВР отново призовава гражданите: Под никакъв предлог не предоставяйте пари или ценности на непознати, потърсили ви по телефона.