Образование

Проект за здравен калъф за смартфон спечели Студентския хакатон „Speedfunding”

Отборът „Miracle” спечели Студентския хакатон „Speedfunding”, който се проведе в рамките на три дни в Стопанския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Проектът за медицински биосензорен калъф за смарт телефони впечатли авторитетното 9-членно жури с международно участие. Ментор на студентите бе д-р Калин Василев от „Търново рънс”, а те спечелиха 1000 лева награден фонд, предоставен от спонсорите. 17 институции и представители на бизнеса подкрепиха състезанието за бизнес идеи. Общо десет отбора представиха своите иновативни идеи, всеки един от тях получи предметни награди и възможност за развитие на проектите и консултации от Младежки дом-Велико Търново. Отборът „Ръка за ръка” и проектът им продукти, произвеждани от хора в неравностойно положение да бъдат продавани на широкия пазар на труда, впечатли представителите на Белгородския държавен университет за инвестиции в Русия, които ги поканиха за обмяна на опит там. Проектът спечели одобрението и на Община Велико Търново, и даде възможност на участниците в него да получат стаж в Общинския съвет.

Общият награден фонд бе в размер на 2 хиляди лева, разпределени между класиралите се на първите три места. На второ място се подреди тимът, разработил проект за пречистване на въздух чрез филтър на прозорец, а на трето – идея в сферата на модата. Обучения от „Софтуни” и „Теленор”, безплатно ползване на пространството „Freedom 21” за един месец, чанти за лаптоп и безжични мишки и книги също бяха раздадени на участниците.

Разнообразни проекти бяха включени в състезанието – в сферата на туризма, на биоземеделието, на модата, на здравеопазването. Част от журито бяха директорът на Агенцията по инвестиции в България Стамен Янев, експертът Инна Бояджиева, директорът на Общинска банка-Велико Търново Диян Стоянов,  доц. д-р Оксана Ваганова, заместник-директор по научната работа на Института по икономика към Белгородския държавен национален изследователски университет и доц. д-р Светлана Кучерявенко, заместник-директор по учебната и методическа работа на Института по икономика към университета.

Повече за спечелилия проект чуйте от един от представителите на отбора в първия звуков файл.

За организацията на състезанието обобщава един от организаторите му – преподавателят в Стопанския факултет на ВТУ Ваня Димитрова.

снимка и колаж: „Търново Рънс“, Фейсбук