Община

Ф. Валие: „Мечтаем за една Европа, която сплотява гражданите“

„Предизвикателствата пред Европа за многобройни. Това са миграцията, кризата с бежанците, ситуацията на Балканите, взаимоотношения с Русия и с Турция и ситуацията в Близкия Изток. Всички тези въпроси са поставен и на масата и ние като представителите на местните власти трябва да представим решения от името на местните власти. Ние сме шапката на всички национални асоциации на местните власти. Ние подпомагаме по-добрата интеграция на всички територии, не само кохезионната политика, а също така и обмяната на добри практики между органите на местните власти“. Това заяви във Велико Търново генералният секретар на Съвета на Европейските общини и региони Фредерик Валие. Той участва в заседанието на генералните секретари и директори на асоциациите-членки на Съвета на Европейските общини и региони (СЕОР).

По думите му е изготвен анализ, в който е представена визията на  Съвета на Европейските общини и региони за развитието на Европа до 2023 година.

„Мечтаем за една Европа, която сплотява гражданите, прилагайки един и същ кохезионен подход, с гарантирана свобода на предвижване. В мечтаната от нас Европа, освен че се предвижвате свободно, можете да работите и учите там, където желаете. Това е една Европа, която не е толкова разделена по отношение нивото или стандарта на живот като например България и Германия или друга държава, една Европа, в която тежестта на гласа на един българин е същата като гласа на един германец, холандец или който и да е друг гражданин на друга страна членка в Европейския съюз“, заяви още Валие.