Здравеопазване

Футболна легенда участник в Седмицата на донорството

Футболната легенда Джони Велинов ще гостува във Велико Търново по повод Седмицата на донорството, в понеделник, 15 октомври. В 13 часа в салона на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ той ще вземе участие в нарочна среща. Велинов живее втори живот благодарение на успешна трансплантация на черен дроб. Освен него в болницата ще бъде и фенклубът на ЦСКА.

В световният ден на донорството – 13 октомври, началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, д-р Сибила Маринова ще се срещне с мотористи от най-голямата мото организация у нас – Sofia riders. Събитието ще се проведе във във Военномедицинска академия в София, като в нея ще вземе участие и началникът на Клиниката по коремна хирургия във ВМА, доц. Такоров, който извърши последната чернодробна трансплантация на пациент от донор от Великотърновската болница .

Срещата е част продължаващата информационна кампания за донорството, чиято основна идея е хората да познават ползите от него, както и значимостта му, за да може всеки от нас да направи съзнателен и информиран избор, ако изпадне в ситуация, в която трябва да вземе решение за даряване на органите на свой близък.

Координаторите за област Велико Търново д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова ще участват и в годишната среща на координаторите по донорство у нас, която ще се проведе на 11 и 12 октомври в Лозен. На нея ще присъства и новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация, д-р Михаил Христов.