Култура

Предстои фотоконкурсът „Преоткрий родния край“

Фотоконкурс под надслов “Преоткрий родния край” организира Областното сдружение на кметовете и кметските наместници, по идея на секретаря му – Йорданка Атанасова и под патронажа на областния управител проф. Любомира Попова. Попова подчерта, че за пръв път на национално ниво идеята за подобен тип конкурс реализира Експедицията “Преоткрий България”, за която разказа Евгени Димитров, партньор по проекта. Инициативата подкрепя и РИМ в лицето на доц. Павлина Владкова

Целта на инициативата е да отвори очите на жителите на областта за богатото историческо и природно наследство в региона, както и да възстанови и затвърди връзката на подрастващите с родния край, уточняват организаторите. Участниците ще бъдат разделени в три възрастови групи по години – от 7 до 10, от 11 до 13 и от 14 до 18. Направленията са две – за исторически и археологически места и природни обекти. Задължително условие е заснетите  места да не са включени  в списъка на 100-те национални туристически обекта – тоест няма да се приемат фотографии на Царевец, Арбанаси, Регионалния музей, Даскалоливницата в Елена и къщите-музеи на Иларион Драгостинов в балканското градче и на Алеко Константинов в Свищов.

Снимките, с резолюция минимум 3000 точки по дължина, трябва да бъдат изпратени на адрес kmet_vt@abv.bg, от началото на юли до края на август. В писмата следва да бъде приложена информация с име на участника, населено място, където е направена снимката и телефон за контакт. Фотографиите могат да бъдат до 3 броя – както цветни, така и черно бели, задължително да са дело на автора, който ги изпраща, да нямат дати или водни знаци по себе си или обиден характер.

Жури с представители от Областната администрация, Сдружението на кметовете, Експедиция “Преоткрий България”, Регионалния музей и медии ще оцени творбите, като награждаването на лауреатите ще е през септември, когато ще бъдат връчени седемте приза на организаторите.