Икономика

Форум за превенцията на трудовия травматизъм събра във Велико Търново работодатели и представители на институции

Областната администрация в старата столица домакинства регионален форум под надслов „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“. Той е част от националната кампания за превенция на трудовия травматизъм, която стартира през февруари и се организира по инициатива на Инспекцията по труда с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика. Най-честите причини за трудовия травматизъм и добри практики за превенция обсъдиха участниците в срещата – представители на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“, на областната й структура във Велико Търново, на Областната администрация,   работодатели, социални партньори.

През първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата трудовите злополуки у нас намаляват. 38 са смъртните злополуки в странат от началото на годината до края на март. От тях 23 са нетравматични – инсулт, инфаркт, пътно-транспортно произшествие и 15 са травматични. Това коментира във Велико Търново Георги Милчин – главен секретар на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“. Той подчерта, че целта на Европейската комисия е нулева смъртност на работното място до 2030 година. Но за да се постигне това, е необходимо спазването на правилата както от работниците, така и от работодателите, без подценяване на ситуациите, инструктажите, осигуряването и отговорното ползване на предпазните средства и др. Важна част от процеса е контролът, особено в рисковите сектори като строителството, например, но и подаването на сигнали от работниците, свързани с безопасността на труда.

Контролните органи на Областната инспекция по труда във Велико Търново през миналата година са разследвали 14 трудови злополуки, една от които със смъртен случай. През 2024-а трудовите злополуки в региона са три. Общо  извършените през 2023 година проверки в област Велико Търново са 1684 на 1245 предприятия с 32 696 работници и служители. Констатираните нарушения са общо 7129. Нарушенията по безопасни и здравословни условия на труд са 3355, а по трудово-правните отношения – 3755. За миналата година са съставени общо 189 акта за установяване на административни нарушения, коментира Розалина Стефанова – директор на дирекция „Инспекция по труда“ – Велико Търново. Тя сподели, че целта на кампанията „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“ е нейното послание да достигне до по-широк кръг от работодатели и работници. Да предизвика размисъл, за да си дадем сметка, че компромисът на работното място днес, утре може да ни коства здравето и живота.