Култура

Форматът „Близък прочит“ представя Рени Бакалова и книгата й с поезия „Пробуждането на Евридика“

Поетесата Ренета Бакалова ще гостува във Велико Търново, за да участва във формата „Близък прочит” на Северина Плачкова и д-р Александър Христов и да представи книгата си „Пробуждането на Евридика”. Срещата с читатели е на 19 април, петък от 18.00 часа в известно заведение на ул. „Независимост” 21 във Велико Търново.

„Пробуждането на Евридика“ е най-новата поетическа книга на Рени Бакалова. Издадена е през 2023 година. Творбата изненадва, очарова, остава. Нито стих отстъпление, нито страница без въздействие, проницателност, свободолюбие. И през всичко отекват вечните въпроси за любовта, за живота, за смисъла.

Събитието е включено и в програмата на Национален литературен фестивал „Глоси“, и в „Домът“ – програма за култура и дебат. Входът е свободен.

Поезия, която знае, че сме направени от рани и светлина. Ренета Бакалова черпи от дълбинното, от неизповедимото, от утаеното в болката. Там, където и майката, и влюбеният, и войникът са разпнати между силите на съзиданието и жестокостта. Точно там светът оцелява с всеки от нас отново и отново. И търси помирение. Чуйте сложния, самотен звук, уловен в тези стихотворения. Звукът между свободата и оковите.“

Ина Иванова

Пробуждането на Евридика“ (…) предлага единен, почти драматургичен текст, в който митологични женски персонажи назовават, но и въплъщават вътрешните и социални конфликти в живота на съвременната жена – майчинството, любовта, насилието, контрола върху собствения си живот. Богините и героините излизат пред нас със своите манифести.

Това е книга за избора и за страданието и свободата, които той носи, но и за постоянния сблъсък на вътрешния импулс към доброто с безсмислената жестокост на съвременния, но и на вечния митологичен свят.“

Яна Пункина