Любопитно

Фондация „ЕкоОбщност” събира до 6 септември интересни истории за любими дървета

Конкурсът „Дърво с корен“, посветен на любимите на хората дървета, отбелязва 10-годишен юбилей. А  Фондация „ЕкоОбщност“ отново отправя покана за участие в конкурса до 6 септември с истории за дърветата, оставили отпечатък върху местната общност, селище, история или лично. Жителите или гостите на дадено населено място, представителите на средища, поддържащи местния дух и пазещи историческото минало – читалища, училища, културни центрове; общини и всеки друг, който обикаля и познава забележителни природни места, цени и се интересува от ролята и мястото на дърветата, може да участва, като изпрати историята и снимки на любимо или впечатлило ги дърво.
 През юбилейната година от провеждането на конкурса фондация „ЕкоОбщност” очаква предложения от цялата страна в трите категории – „Дърво с корен“, „Млад природолюбител“ и „Вековните дървета говорят“. Всяко издание на конкурса събира любопитни и докосващи истории за връзката на дърветата с хората, за ролята им за запазване на целостта, историята, културата на дадено селище и жителите му, за личното израстване. Те помагат повече хора да научат за места и лични истории, и да провокират интерес човек да посети и види на място дърветата, да се включва в инициативи за опазването им.
Ако не сте безразлични към природното обаяние, силата и значение на дърветата и искате да запазите спомена за тях с разказа си, за да достигне и заживее в повече сърца, участвайте. В конкурса могат да бъдат номинирани всички дървета, които до момента не са печелили приза „Дърво с корен“ през 9-те изминали издания.
              Как можете да участвате? Изпратете снимки и споделете с какво дървото е специално за вас на tree@bepf-bg.org до 6 септември 2019 г. 
Пълните условия за участие са достъпни на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“, а на Конкурс „Дърво с корен“ във фейсбук текущо се публикуват постъпващите номинации. Изборът за победител в тазгодишния конкурс ще се осъществи онлайн, на интернет страницата на конкурса, през октомври.
  Тази година фондация „ЕкоОбщност“ ще включи в конкурса и предложения, направени от експерти (биолози, еколози, лесовъди, др.). Ако сте експерт и бихте искали да предложите интересни дървета, пишете  на tree@bepf-bg.org, за да се публикуват историите.