Денят Социални дейности

Фондация „Ген. Протогеров” дари пералня на Центъра за настаняване на пълнолетни лица с умствена изостаналост на бул. „Никола Габровски“

Фондация „Ген. Протогеров” дари пералня на Центъра за настаняване на пълнолетни лица с умствена изостаналост на бул. „Никола Габровски“ 49.

Потребителите посрещнаха гостите с питка и песни, а на благодетелите си подариха ръчно изработени ангелчета и българска шевица.

Директорът на дирекция „ Социални дейности и здравеопазване” в Общината Росица Димитрова благодари за жеста и предложи обща среща между представители на 24-часовите социалните услуги и представители на организацията за подписване на споразумение за съвместна бъдеща работа.

Признателността си изказа и Мая Божкова, директор на центъра.  Тя обясни, че най-младият потребител е на 21 години, а най-възрастният е на 57. Част от настанените в центъра са завършили средно образование въпреки затрудненията, които срещат по време на учене. Други са изкарали курс за бояджии към дирекция „Бюро по труда“. С придобитите умения те са реновирали някои от помещенията в центъра. Две от потребителките на услугата са успели да започнат работа. Едното момиче е хигиенист в Центъра за социална рехабилитация и интеграция, а другото работи в „Зелени системи“. „Всички си помагат при изпълнението на домакинските задължения. Те сами приготвят храната си и подреждат стаите си с помощ от екипа. Имат желание да се трудят и много се радват, когато им се предостави възможност“, обясни още Божкова.

Това е поредната инициатива на фондация „Ген. Протогеров“. През 2019-а започна кампанията „Търновци за Търново” за набиране на средства за  закупуване на апаратура за Родилното отделение на Областната болница„Д-р Стефан Черкезов”. Към момента са събрани 4 000 лева,  обясни Георги Радев, председател на организацията. „Инициативата ни бе подкрепена и от „Капачки за бъдеще“. Остават ни още 1000 лева до събирането на необходима сума. Отправяме своя апел към всички търновци да се включат в каузата“, допълни Георги Радев.

Фондацията стартира и инициатива за подкрепа на талантливи деца. В рамките ѝ ще бъдат предоставяни стипендии за развиването на творческите и спортните заложби на младежите. Вече е избран и първият бенефициент, който е борец от Горна Оряховица.

Диана Колева