Култура

„Фондацията“ и екип на МДТ канят на „Симфонично пътешествие“

Нов изключителен проект заедно с музикантите от супергрупата Фондацията подготвя екипът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Концертът „Симфонично пътешествие“ ще бъде представен за първи път пред публика на 19 април от 19 часа в голяма зала на МДТ. В него обичаните Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански ще свирят с оркестъра на великотърновския театър под диригентската палка на маестро Георги Патриков. В програмата участват и солистите на театъра Теодора Петрова и Миряна Калушкова.

В първата част на концерта рок музикантите за първи път ще изпълняват фрагменти от класически произведения и мюзикъли заедно с оркестъра на театъра. В програмата са включени композиции на Бах, Дженкинс Паладио, Джери Бок, Лео Делиб, Григ, Манчини и др.

Прочутият китарист Иван Лечев ще излезе на сцената като цигулар, за да изпълни Концерт за цигулка в ми мажор на Бах под съпровода на оркестъра на МДТ. Дони ще пее италиански канцонети в дует със солистката на театъра Теодора Петрова. Славчо Николов и Венко Поромански ще се изявят като музиканти в оркестъра.

Във втората част на концерта ще звучат любими песни на поколения българи на Щурците, ФСБ, Б.Т.Р., Дони и др. в оркестрация за рок група и симфоничен оркестър. Оркестрацията на парчетата на Щурците е подготвена от Кирил Маричков специално за проекта «Симфонично пътешествие».

Концертът е под надслов «Десет години около света» и е посветен на 10-годишнината на супергрупата Фондацията. Тя е създадена през 2013 г. от Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански. От тогава българските рок гласове имат стотици концерти, включително турнета в САЩ, Канада, Европа, Азия, Австралия и Нова Зеландия.

Любимата супергрупа на България и оркестърът на МДТ ще отведат публиката в старата столица на пътешествие във вълшебния свят на симфонията на 19 април от 19 часа в голяма зала на великотърновския театър. До края на април концертът «Симфонично пътешествие» ще гостува в Габрово, Разград, Благоевград и Кюстендил.