Община

Фолклорни групи от България, Испания, Молдова, Сърбия и Грузия участват в Петропавловския събор тази година

Над 220 фолклорни групи от всички краища на България с общо 4 000 изпълнители пристигат за 14-ото издание на Националния петропавловски събор на народното творчество. Събитието ще се проведе в околностите на манастира „Св. св. Петър и Павел” над Лясковец на 24 и 25 юни. Официалното откриване ще бъде на 24 юни, събота, от 11:30 часа. Символичен домакин тази година е Община Велико Търново, а съборът ще бъде открит от кмета на старопрестолния град инж. Даниел Панов. Съборът се провежда на всеки две години, а негови организатори са общините във Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Символичното домакинство е на ротационен принцип, поясни пред журналисти Нелина Църова, директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново.

Групи от 21 области, 75 общини и 142 населени места в България ще вземат участие в събора тази година. 35 са фолклорните групи, които ще представят община Велико Търново. На сцените ще се качат още 12 индивидуални изпълнители от 22 населени места на общината. Най-възрастната участничка на Петропавловския събор е 88-годишната Тодорка Митева от Русе. Най-малкият участник е от с. Правда, община Горна Оряховица. Това е Светослав Йоргов, който е само на 2 години и 10 месеца. Тази година във форума ще има и международно участие на групи от Молдова, Испания, Сърбия и Грузия. Част от тях пристигат още утре, когато откриват Международния фолклорен фестивал в Горна Оряховица.

През годините всички известни фолклористи са били членове на журито, а през 2017-а негов председател ще бъде проф. д-р Елка Кутева, директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Хореографът проф. Даниела Дженева (директор на ФА „Тракия“), етномузикологът акад. Крум Георгиев (носител на награда „Златен век“ на МК за 2017 и на златен Оскар за фолклор)  и етнографът Галя Чохаджиева са останалите членове на журито, което ще оценява съставите.

Петропавловският събор е с конкурсен характер, а наградният фонд през тази година е в размер на 3 800 лв. Ще бъдат връчени 35 награди. 32 от тях са за лауреатите – на стойност по 100 лв. Всеки от тримата кметове-патрони на събитието, ще връчи  по една специална парична награда, всяка на стойност по 200 лв.

Всяка година в събора участват и професионални ансамбли, като тази година за доброто настроение на публиката ще се погрижи Виевската фолклорна група, чийто концерт е на 24 юни. Участниците в събора ще се качат на две сцени, едната от които е изградена във възрожденски стил.

Петропавловският събор се провежда от 1993 г. по инициатива на Община Велико Търново и с партньорство на общините Горна Оряховица и Лясковец се поставя началото на Петропавловския събор на народното творчество с участието на фолклорни колективи от областта. До 1995 г. събитието се провежда всяка година, като от 1997 г. става национално. Любителски и професионални колективи и индивидуални изпълнители представят народното творчество в цялото му многообразие – за автентичен, обработен, танцов и словесен фолклор. Поради непрекъснато нарастващия брой участници през годините, от 2011 г. съборът се провежда на две сцени.

Цялата програма на Петропавловския събор може да видите тук.