Култура

Фолклорен ансамбъл „Родопа” със спектакъла „Невястата” тази вечер във Велико Търново

Най-новия проект на Фолклорен ансамбъл „Родопа“ – музикално-танцовия спектакъл „Невястата“ представят от 19 часа тази вечер в МДТ „Константин Кисимов”. Спектакълът пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си. Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента. „Невястата” е нещо напълно ново за репертоара на фолклорните ансамбли у нас, поясняват организаторите. Танцовата интерпретация на мита за Невястата е музицирана на живо от изпълненията на оркестъра и хора на ансамбъл „Родопа”.

Според оценките на публиката, спектакълът носи магията на Родопите и е впечатляваща музикално-танцова интерпретация на емблематична за Смолян легенда.През 2017 година ансамбълът е удостоен с три отличия от Годишни фолклорни награди – ансамбъл на годината, ансамблова постановка на годината с „Невястата” и хореограф на годината – Сийка Василева.

Режисьор на спектакъла е Адриан Петров – главен художествен ръководител на ФА „Родопа“. Хореографи са Сийка Василева – главен хореограф, Спас Стойнев и Стефка Барбудова, а композитор е Николай Балабанов.

снимка: ФА „Родопа“ – Фейсбук страница