Икономика

Финансират с евросредства поставянето на собствени слънчеви панели от домакинствата

До средата на ноември най-късно министерството на енергетиката ще обяви програма за финансиране на поставянето на собствени слънчеви панели от домакинствата. Това предвижда Плана за възстановяване и развитие. Отделената сума е 240 млн. лева. По данни на Българската фотоволтаична асоциация вече има голям интерес. Интерес има и към финансирането на фотоволтаици за малките фирми – мярка, която ще бъде движена от Министерството на иновациите и растежа.
Енергийно бедните домакинства ще могат да получат до 100% от финансирането на проекти за изграждане на фотоволтаици в еднофамилни къщи, но не повече от 15 хиляди лева. Ща има изискване за класа на енергийна ефективност на оборудването.

Цената на подобна централа е около 10 хиляди лева. За да бъде още по-ефективна подобна мощност, трябва да бъде разрешено на домакинствата да продават ток и на доставчиците на електроенергия. Това може да стане чрез законодателна поправка, която да предвижда следното.

Всяко едно домакинство, което е изградило фотоволтаична централа за собствено потребление, ще може да бъде и производител и да продава тази енергия, която не консумира в собственото си домакинство.
Програма за изграждане на слънчеви системи ще отвори и Министерството на иновациите и растежа до края на годината. Тя е на стойност 200 млн. лева. За тази процедура са допустими всички малки и средни предприятия от всички сектори, с изключение на сектора земеделие, рибно и горско стопанство и производителите на електрическа енергия.
По нея ще бъдат финансирани преди всичко фирми с история. Средствата не са предназначени за нови предприятия. В повечето случаи ще са нужни, обаче консултанти при изработването на проектите, тъй като те са сложни, предупреждават от министерството.

Предприятията могат да инсталират до един мегават мощности, но те ще бъдат базирани спрямо тяхното потребление за изминал период на електроенергия, тоест – ако те са изразходвали в минал период около 20 киловата ще могат да инсталират толкова ВЕИ мощности с такъв капацитет.
Допълнително условие, обаче е фирмите да поставят батерия, чрез която да се съхранява тока. Няма да е допустимо да продават електроенергията. Очаква се първите финансирания по проектите да се осъществят до края на следващата година като по проекта ще се предоставят до 50% от нужните средства.