Култура Любопитно Образование

Филолози от първия випуск на ВТУ се срещнаха 50 години след дипломирането си

Около 30 възпитаници от випуск 1967г., специалност Българска филология, се срещнаха 50 години след дипломирането си. Филолозите се събраха в зала „Европа” на ВТУ, за да си спомнят за далечния 15 септември 1963г., когато се е състоял първият учебен ден в тогавашния Висш педагогически институт „Братя Кирил и Методий” – първият извънстоличен университет с хуманитарна насоченост.

340 студенти в четири специалности – История, Българска филология, Руска филология и Изобразително изкуство, е приел Висшият педагогически институт. Най-многобройният випуск е този на специалност Българска филология – 120 души. Учебната година на 15 септември 1963г. започва с 24 утвърдени щатни преподаватели. Сред тях са първосъздателите на висшето училище – ректорът чл.-кор. проф. Александър Бурмов, неговият зам.-ректор проф. д.ф.н. Пеньо Русев, проф. Георги Димов, проф. Иван Гълъбов, проф. Иван Дуриданов, проф. Станчо Ваклинов, проф. Христо Данов, проф. Велизар Велков, проф. Страшимир Димитров, проф. Никола Кожухаров, проф. Васил Стоилов.

Свидетелство за този исторически момент е и вестник „Наука и труд”, в който е поместена снимка от 13 септември 1963г., на която са 19 от любимите преподаватели.„Преди дни Великотърновският университет откри новата си учебна година с над 2600 първокурсници от всички специалности. Общият брой на всички студенти, обучаващи се тук, наброява 14 000. Всички те се учат в над 60 специалности. Същият този университет обаче започва първата учебна година на 15 септември през 1963г. В годините, в които аз самата бях част от университетa, стигнах до извода, че съдбата е била благосклонна към него. Благосклонна към избора на град, в който да се построи, издигне и утвърди първият извънстоличен университет с хуманитарна насоченост, да се избере мястото, където да се разположи този университет. Благосклонна е била съдбата в избора на първите ръководители и преподаватели, но и към всички нас, от най-многолюдната от тези четири специалности – Българска филология. Спомнете си лятото на 1963 година, когато всички ние получихме писмата, които започват така: „Съобщаваме Ви, че сте приет/а за студент/ка във Висшия педагогически институт „Братя Кирил и Методий” във Велико Търново.” Отпечатано на дебела циклостилна хартия, с ръчно написани имена и специалност – и до днес аз пазя това писмо като една от най-ценните ми реликви. А вероятно и всички вие пазите своето. Върнете се и към онези първи дни на октомври 1967г., когато положихме държавните изпити, които ние наричахме помежду си „голямото треперене”. Датата за срещата ни днес не е случайна – 14 октомври е Денят на Св. Петка Търновска – покровителка на средновековния Царевград Търнов, покровителка и на днешния град Велико Търново.”, обърна се към събралите се възпитаници проф. Невяна Дончева – преподавател в Катедра „Българска литература” към ВТУ. Тя припомни за историята на университета и неговите първи преподаватели и асистенти.

Ректорът проф. чл.-кор. Александър Бурмов отстъпил за името на учебното заведение, заради изказването на софийска преподавателка, че наука в провинцията не можело да се прави. Всички обаче наричали института университет, въпреки че едва през 1971г. учебното заведение е официално именувано като Великотърновски университет – висше учебно заведение, което не само да се равнява на Софийския университет, но и да му съперничи.

През годините възпитаниците на първия випуск са работили като учители, директори на училища, началници на отдели по култура, в местни и национални медии. Сред тях има и научни работници, осем професори и доценти, писатели, поети и краеведи. Част от техните книги и трудове бяха показани днес.

„Първият випуск от специалност Българска филология заслужи името „елитен випуск”. Всички ние много четяхме, споделяхме и подражавахме на ентусиазма на нашите преподаватели. Нашият випуск беше и пишещ. Самият проф. Пеньо Русев казваше, че 99 % от първия випуск на Българска филология са пишещи братя. Според проф. Бурмов три принципа са необходими, за да се развие един университет – кадри, база и библиотека. А по повод на кадрите, той направи следния игрослов: „Кадри не са тези кадри, щом не са кадърни”., разказа проф. Дончева.

Събралите се възпитаници почетоха паметта на първосъздателите на университета, преподавателите и състудентите си, които вече не са сред живите.

„Радвам се, че сте тук. Много исках да видя хората, които са наливали основите на университета. Винаги сте добре дошли, защото имаме нужда от вас. Използвам случая да ви поканя и на официалните чествания по повод 55-годишнината на университета, които ще се проведат през 2018г.”, поздрави присъстващите ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” проф. д-р Христо Бонджолов, който също е завършил специалността Българска филология.

Той представи развитието на Великотърновския университет и изрази надеждите си за откриването на представителство на ВТУ във Виена до края на годината. Добрите отношения на образованието и бизнеса, откриването на новата сграда във филиала в град Враца, новата, шеста, лаборатория в кабинета по Информатика и математика, консорциумът с Тараклийския университет „Григорий Цамблак” са сред успехите на университета, които проф. Бонджолов изтъкна.

„Надявам се, че за честванията по повод 55-годишнината на университета ще можем да открием и храма „Св. Патриарх Евтимий”. Защото, освен любов към науката, ни е нужна и вяра, за да имаме надеждата, че продължаваме напред.“ допълни проф. Христо Бонджолов. Той връчи на всички възпитаници специални юбилейни монети.

„Бях добър студент, не съм бил отличник. Вероятно служителката от учебен отдел, която е писала дипломите, е харесала снимката ми и е написала първо моята.”, сподели с усмивка Цани Ботов, който притежава диплома с номер 1. За интереса към специалността, реализацията след дипломирането и спомени от студентските години, чуйте от Цани Ботов в прикачения звуков файл:

Над 70-годишните днес възпитаници започват следването си с основаването на Великотърновския университет. През 1964 г. тези студенти за първи път организират  своя студентска научна сесия, която поставя началото на значими изследователски центрове във Великотърновския университет.

Възпитаниците от випуск 1967 поднесоха цветя на признателност пред паметника на патроните на Великотърновския университет светите братя Кирил и Методий, пред барелефа на основателя и първи ректор на университета чл.-кор. проф. Александър Бурмов, както и пред паметника му в Алеята на славата. Срещата завърши с празничен обяд от името на проф. д-р Христо Бонджолов.