Култура

Филмът „Ятаган“- симбиоза между сатира, пародия и черна комедия

Комедията е просто забавен начин да бъдеш сериозен според британския театрален и кино актьор, режисьор, драматург и продуцент Питър Устѝнов. Доказателство за думите му е новият български филм „Ятаган”, който представя тъжната сатира на нашето съвремие. Не липсва и дозата самоирония, присъща на старите български комедии .В сюжета на „Ятаган” са вплетени основните проблеми разтресли нашето общество- корупция, бюрокрация, шуробаджанащина, медийни манипулации и страх от тероризъм.

Лентата събира на голям екран имена като Мариан Вълев, Евгения Калканджиева, Ивайло Драгиев, Любомира Башева, Васил Василев – Зуека, Китодар Тодоров, Ники Кънчев, Любомир Нейков и Ники Илиев.

За режисурата на продукцията е отговорен Андрей Андонов, създателят на филма „Никой”, който към момента е с над 27 млн. гледания в Youtube.

Той определя „Ятаган“ като „кафява комедия“. „Това е симбиоза от сатира, пародия и черна комедия.  Комедията е изключително труден жанр, но той пасва перфектно на българската действителност. Благодарение на чувството за хумор сме се запазили като нация. В народопсихологията ни присъстват и негативните проявления като сеирджийството„, обясни Андрей Андонов.

Сценарият е дело на Христо Христов. Сюжетът му представя историята на инспектор Рангел Костов (Мариан Вълев) от Агенцията за борба с тероризма, който е изправен пред заплахата от уволнение поради липса на резултати. Окрилен от алкохола и под натиска на новоназначената началничка Силвия Овчарова (Евгения Калканджиева), инспекторът съчинява доклад, в който обявява кварталния нехранимайко Николай Николов – „Никсъна“ (Ивайло Драгиев) за водач на терористична клетка.

Когато данните за огромните успехи на българския антитероризъм най-после достигат до Интерпол и ЦРУ, своеобразният „булгаргейт“ бързо бива разкрит. Но всички местни играчи са дотолкова затънали в лъжите си, че единственият им изход е заедно да превърнат тези лъжи в истини – както си е редно по нашите земи.

Бях приятно изненадан от сценария. Много рядко човек може да попадне на текст, който е написан с монтажни връзки. Структирата на филма е сложна, защото се преплитат няколко паралелни истории, които се събират в една сюжетна линия. За подобен сценарий са ноебходими поне 40 дена на снимачната площадка. Ние бяхме притиснати от време и бюджет. Снимките продължиха около 20 дена. Не липсваха и гафове. Сещам се как трябваше да снимаме сцена в един апартамент. Оказа се, че собствениците му са го обявили за продан. Така по време на записи в жилището дойде брокер с клиенти за оглед„, разказа смеейки се  Андрей Андонов.

Той обясни, че противно на общоприетото схващане да снимаш комедия не е забавление. „Да направиш филм е много отговорно, а когато е комедия задачата става по- трудна. След като прочетох сценария се подготвях близо 2 месеца за снимки. Изгледах почти всички филми на братята Коен, защото стилът им пасва идеално на „Ятаган“. Въпреки това няма много сходства между моята и техните творби. По-скоро се откриват прилики с „Никой“, който има съвсем различна концепция от „Ятаган“, защото е драма. „Скочих“ от един в друг жанр. Обичам да излизам от зоната си комфорт и да търся нови предизвикателства. Благодарен съм на братята Христо и Янаки Дерменджиеви, които продуцираха „Ятаган“. Те ме поканиха да се заема с режисурата му„, каза Андонов и допълни, че следващата му цел е да режисира сериал, в който да се използват похватите на филмите от големия екран.

Филмът „Ятаган“ стартира предпремиерно си турне по-рано тази седмица. В Деня на виното и любовта част от популярните имена в актьорския му състав като Мариан Вълев и Жени Калканджиева гостуваха във Велико Търново.

Лентата тръгва по кината в цялата страна на 20.02.2020.