Култура Община

Фестивалът „Насред мегдана в Арбанаси“ събира 1500 пазители на фолклора от цяла България

Над 1500 изпълнители от всички краища на България пристигат за единадесетото издание на Националния фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“. Откриването е в събота /4 юни/ в 10,30 ч., а през целия уикенд в парковото пространство в центъра на Арбанаси ще бъде представено многообразието на българската народна музика и танц.

Две са категориите – за автентичен и  за обработен фолклор, а особено внимание е отделено на народните ни обичаи.

Утре /4 юни/ концертната програма е от 10,00 до 18,00 ч., а в неделя /5 юни/ – от 9,00 до 19,00 ч., когато ще е награждаването на участниците.

Най-малкият изпълнител е дете на 4 години, а доайен сред участниците във фестивала е 91-годишен пазител на българския фолклор.

Музикалният форум е с конкурсен характер. Председател на журито е етнологът проф. д-р Мария Иванова. В състава влизат също диригентът на квартет „Славей“ Светла Караджова, хореографът Йордан Иванов, Ваня Вакари от квартет „Славей“ и доц. д-р Митко Димитров от катедра „Музика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Съпътстващи събития са „Улица на занаятите“, където ще бъдат показани старинни техники и производства, народни носии, кулинарни продукти, плетива, дървопластика и др.

Организатор на „Насред мегдана в Арбанаси” е Народно читалище „Иларион Драгостинов-1897” – с. Арбанаси, със съдействието на Община Велико Търново и Кметство Арбанаси.