Конфликти Поминък

Фермери ще заседават извънредно в Арбанаси

Земеделци от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ и Национален съюз на земеделските кооперации в България се събират на извънредна среща в Арбанаси. Очаква се да присъства и министърът на земеделието и горите – Румен Порожанов. Причината УС на НАЗ да свика заседание, е недоволството на бранша от включването му в  Законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Той беше внесен в Народното събрание на 7 март от 32 народни представители от всички парламентарни групи.

На 15 март земеделската общност прие Обща декларация, подписана от 29 организации, в която излага възраженията си срещу противоречивите разпоредби, засягащи земеделските производители. На 22 март Законопроектът беше обсъден и приет на първо гласуване от Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата на Народното събрание.

„Водят се преговори постоянно. Трябва да се намери някакъв компромисен вариант. Не сме против борбата с контрабандата. Но не може да ни включват и нас. Проверявани сме многократно, нищо не можем да скрием. Не искаме да стигаме до стачни действия, но ако се наложи сме в готовност на 3 април. Ще зареждаме демонстративно на бензиностанции, за да покажем, че законът е неприложим за нас ”, обобщи за Общинското радио Румен Тодоранов, председател на Регионалния фермерски съюз Павликени, представител на НАЗ.

Кремена Крумова – Попова