Поминък

Фермери търсят спасение от безценицата… в Румъния

Необходима е по-добра комуникация между земеделското министерство, общините и БАБХ, категоричен е Петър Петров, земеделски стопанин от еленското село Лазарци. Огромната трудност, според него, е „изключително лошата комуникация и липса на обвързаност на нормативната база между институциите – ДФЗ, общините, Агенцията по храните”. Бюрократичния режим по допустимост на документите се оказва прекомерно тежък. С такава процедура, фермер без необходимия административен капацитет не би могъл да се справи, категоричен е земеделецът.

Той отглежда 12 месодайни телета, 50 кози, поддържа близо 300 дка пасища. По стандартите на земеделския фонд, стопанството му надвишава 8000 €. Печелил е две мерки за подпомагане на стартиращи стопани, доволен е от тях и призовава държавата да наблегне именно на тях.

По мярка 121 е закупил техника на стойност 178 000 лв., а по 4.1 е кандидатствал за стопански сгради и ще строи обор за животните. Подготвил е проект по мярка 6.1 за изграждане на туристически обект, тип – къща за гости. Целта е да затвори производствения цикъл – месото и млякото, които произвежда, ще предлага там. Причината – безценицата на пазара.

Млякото реализира в еленската мандра за едва 32 ст. за литър. Тази безумна, по думите му, цена е по-ниска от себестойността на самия продукт. Петров оцелява, благодарение на животните, месото реализира по кланици, но това не може да продължава безкрайно –  в един момент броят на телетата и козите ще нарасне и стопанинът ще се принуди да търси други начини да се справя.

Въпросът с цената е тежък и в кланиците – между 2 и 2.20 лв. за кг. се изкупува телешкото. В същото време цената на горнооряховския суджук е близо 27 лв. за кг. Цената е невъзможна производителите почти през цялата година, с изключение на празниците, когато по-високото търсене я повишава до 3.50 лв. за кг.

Най-новият феномен, с който се сблъскват българските фермери е евтиният румънски внос. Този наплив на месо от северната ни съседка, те си обясняват с по-високите нива на ставки и подпомагане там, които им позволяват да предлагат на по-ниски цени. „Може би, това трябва да бъде регулирано в общата европейска политика. Не ми е екзотична идеята да регистрирам животновъден обект в Румъния, но все още не съм стигнал до този момент”, коментира фермерът.