Любопитно Образование

Учител от Езиковата гимназия стана харизанин на Зографския манастир в Атон

Учителят по История и цивилизации в Профилираната езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ Драгомир Дачев стана харизанин на Зографския манастир в Атон, а след завръщането си дари луксозно издание на „История славянобългарска“ на гимназията. В продължение на 5 дни учителят бе в трапезарията на Светата обител и помага за сервирането и отсервирането на близо 160 души, от които 40 монаси.

„Традицията на харизанството съществува от векове в православната църква и се изразява в доброволното подпомагане на храмове и манастири. Възнамерявах да остана за по-дълъг период от време, но заради професията и моите ученици това е трудно. Монасите стават много рано, още в 3 часа след полунощ. За всички храненето за обяд и вечеря започва и завършва едновременно, когато на трапезата седне игуменът на манастира и даде знак. Продължава кратко време с идеята, че е жизнен процес, а не наслада за душата. Консумират се постни ястия, разрешени са вода и вино. Придвижването на територията на манастира за всички е само с дрехи с дълъг ръкав и дълги панталони през цялата година и при извършването на всички дейности. Позволих си да използвам телефон за разговори само два пъти, за да се чуя със съпругата и родителите ми“, разказа учителят.

По време на престоя си в Зографския манастир  Драгомир Дачев е посетил намиращите се там покои на цар Борис Трети и пещерата, в която е живял Св. Козма. Учителят си е поставил за цел да инициира препис на „История славянобългарска“, в който да се включат ученици от езиковата гимназия, а завършеният вариант с техните имена да се съхранява в библиотеката на училището.