Любопитно Образование

Учители и ученици гостуваха в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ по програма „Иновации в действие“

Ученици и учители от ОУ „Иван Вазов“ в Смолян, 41 ОУ „Св.Патриарх Евтимий“, в София и ОУ „Гоце Делчев“ в с. Смолево, обл. Благоевград гостуваха три дни в търновското ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ по НП „Иновации в действие“. По стара българска традиция гостите бяха посрещнати в сградата на училището с пита и шарена сол от третокласници в национални носии.

През първия ден на визитата ръководството и екипът от учители, работещи по иновацията „Нашето слънчево училище“, в направление природни науки, проведоха среща на опознаването в учителската стая. От 15.00 часа клубовете „Млад биолог“ и „Млад химик“ представиха на гостите съвместен урок на тема „ДНК-клетка на живота“. Учениците запознаха присъстващите с ДНК клетката и изпълниха няколко практически задачи съвместно с учениците от гостуващите училища. Всеки участник си изработи гривничка от цветни мъниста, изпълнявайки самостоятелна задача за подреждане клетка на портокал, киви, сини очи и други.

След обсъждане и анализ на урока гостите посетиха осиновения от училището кът в парк „Дружба“ с различни растителни видове. Със забавни задачи учениците разпознаваха дървесните видове, а младите еколози ги запознаваха с особеностите на всеки един от тях. През втория ден от визитата бе посетена пречиствателната станция, където бяха разгледани различните съоръжения и съвместно с учениците от клуб „Млад еколог“ се запознаха  с етапите на почистване на водата в града и региона. След това в кабинета по химия в училище участниците в клуб „Млад химик“ представиха „ЕСКЕЙП-класна стая“, където екип от шестима ученици разкривайки различни загадки,  достигаха до решаване на конкретна задача, като времето се отчиташе с таймер. В рамките на урока – 40 минути, те успяха да се справят с решаването на проблем, а именно да предотвратят взривяване на експлозив, чрез химични процеси поставен в куфарче на масата.

Анализирайки урока, гостуващите учители дадоха много висока оценка на наблюдаваните занятия и считат, че биха се възползвали от идеите на учителите Полина Джамбазова и Таня Илиева, основни организатори и изпълнители на организираните уроци.

В последния ден всички споделиха емоции от преживяванията, засадиха дърво на дружбата в кътчето на училището  в парк „Дружба“ и запечатаха приятелството си с редица снимки.