Образование

Учени от 4 държави ще участват в научен форум, посветен на 30-годишнината на специалност „Философия“

Катедра „Философия“ при ВТУ през 2022-а чества 30 години от създаването на специалност „Философия“ с международен научен форум. Конференцията ще се проведе на 17 ноември, когато се отбелязва Международният ден на философията. Денят се чества от 2005 година по инициатива на Юнеско на всеки  трети четвъртък на месец ноември.

Темата на конференцията е посветена на българската следа в науката, като акцент се поставя върху приноса на преподаватели от Великотърновския университет. Във форума ще се включат преподаватели, студенти и докторанти от България, Румъния, Турция и Русия. Те ще дискутират и основните проблеми на философията в третото десетилетие на 21.век.

За 30 години от създаването на специалността научна степен са придобили 8 доценти и около 30 докторанти. Това поясни проф. Вихрен Бузов, ръководител на катедрата. Той допълни, че през годините специалността са завършили много учители по философия, общественици, политици, културни дейци. Това е свидетелство, че философията има трайно присъствие в научното и академично пространство в България. Четири години поред специалността е класирана на 2 място в страната като професионално направление, в рейтинга единствено Софийският университет изпреварва старопрестолния вуз.

Диана Колева