Образование

Ученичка от Гимназията по туризъм е отново сред победителите в национален конкурс

Иванета Пейкова е сред финалистите в VI Национален конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“. Надпреварата се организира ежегодно и в нея вече са участвали около 1000 младежи от над 70 населени места в страната.

Тази година „Алеф” за първи път промени жанра и предложи на младежите да смесят историческата реалност със своето въображение и да напишат разказ на тема: „Да обичаш, въпреки….”. Бе разширен и възрастовият обхват. Конкурсът се проведе в две категории – „Ученици” и „Студенти”. Свои творби са изпратили 129 ученици от над 40 градове и села и 16 студенти от 11 университета.

С трудната задача да отличи най-добрите се зае жури в състав: Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг и Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг и Алберта Алкалай – основател на конкурса и председател на Център „Алеф”.

Журито номинира 20 разказа.  Сред тях е разказът „Да бъдеш Човек, въпреки“  на абитуриентката от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново – Иванета Пейкова. Много отличия в международни и национални конкурси получи Иванета през тази учебна година. Успя да издаде и две книги със свои творби – „Заточена любов“ и „Неизлечим мой, неизлечимо твоя“.

Учителят, подготвил Иванета и за този конкурс, е инж. Славка Проданова.