Култура Образование

Ученическата група „Хаштаг“ на Даскала по музика вече е с нов и по-голям състав

Вокална  група „Хаштаг“ за  забавна естрадна песен и  група „Хаштаг“  за инструментален състав сформира Даскала по музика Добрин Пелтеков в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново. Инициативата  се реализира благодарение на одобрен проект по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“ към Министерството на образованието и науката. Тя има за цел да осигури условия за личностно развитие на учениците чрез екипно взаимодействие при участието и изявата им в колективни спортове и изкуства, насочени към стимулиране на техните интереси, способности и компетентности.

„Проекта е наистина много интересен. Аз имам специално отношение към изкуството и в  частност към музиката. Във вокалната група има 7 момичета от Vти и VI-ти клас, с които репитираме. В инструменталната група са включени 8 деца. С тях правим аранжиментите така, че да могат да се съчетаят заедно с певиците и накрая  да излезем заедно на една сцена. Това е така, защото предпочитаме да не пеем  на плейбек, а да  изпълняваме музика на живо“ – каза за Общинско радио Велико Търново Добрин  Пелтеков. Той допълни, че в момента изучават по-лека песен, която да завършат до края на  календарната годината,  за да остане време на  децата да разучат поне още две мелодии до края на настоящата учебната година.

Очаква се тези дни да пристигнат и поръчаните музикални инструменти, някои от които са: електро-акустични китари и укулеле, електро-акустичен бас, кахон, различни перкусии, мелодика и др. Пелтеков уточни, че репетициите на децата  са предимно вечер след учебните занятия в училището и се надява един ден да успее да изгради репетиционна зала само за ученически групи. На въпрос  поддържа ли връзка с бившите членове на група “ Хаштаг“, с които успяха да покорят сцената на най-големия софийски клуб и да създадат филм, Даскала сподели, че всеки от тях продължва да се занимава с музика. „Давид свири в група и взе участие във фестивала „48 часа Варуша Юг“, а Преско продължава да свири на китара. Певиците също се занимават с музика. Най-хубавото е ,че след време ще запознаем големите с малките музиканти на „Хаштаг“, за да им разкажат как  сa тръгнали в началото, и да им покажaт снимки“- каза още Добрин Пелтеков

В най-близко време учителят предвижда за младите музиканти  кратък уъркшоп  с известен изпълнител  от българската поп- сцена,  който да ги мотивира и да им разкаже за предизвикателствата  пред хората, отдали се на  музикалното изкуството в България.

Пламена Димова