Икономика

Ученици с презентации в РИОСВ срещу замърсяването с пластмаси

Ученическа конференция на тема „Да победим замърсяването с пластмаси” ще се проведе на 6 юни в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново. Форумът е с начало 15 часа в информационния център. В него със свои разработки на английски език ще се включат участници от училища „Европа” в старата столица. Експерти на екоинспекцията ще оценят презентациите.

Повод за ученическата конференция е Световният ден на околната среда – 5 юни. “Да победим замърсяването с пластмаси” е темата му през 2018 година. Това е призив за действие към всички нас, заедно да се справим с едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Избрана от тазгодишния домакин на събитието – Индия, темата приканва всички ни да се замислим как можем да променим ежедневието си, за да намалим вредите от замърсяването с пластмаси върху околната среда, дивата природа и нашето собствено здраве”, сподели Милка Асенова – връзки с обществеността на институцията.

Тъй като пластмасата има много ценни приложения, обществото е станало прекалено зависимо от изделията за еднократна употреба. Това, обаче, има тежки последствия за околната среда. По света 1 милион пластмасови бутилки се закупуват всяка минута, а 500 милиарда найлонови торбички за еднократна употреба се изхвърлят всяка година. Общо- 50 % от пластмасата, която използваме е за еднократна употреба, сочи статистиката. Почти една трета от употребените пластмасови опаковки не стигат до системите за третиране на отпадъци, което води до сериозно замърсяване. Всяка година около 13 милиона тона пластмаса се изхвърля в океаните, което оказва негативно влияние върху кораловите рифове и уязвимите морски видове. Пластмасовите отпадъци в океаните могат да обиколят Земята четири пъти за една година и могат да просъществуват там до 1000 години, преди да се разградят напълно.

Пластмасата също така замърсява системите за водоснабдяване и от там попада и в човешкия организъм. Какви вреди причинява това? Все още няма окончателни научни доказателства, но е сигурно, че пластмасите съдържат редица химични вещества, много от които са токсични и оказват негативно влияние на хормоните. Също така, пластмасите могат да привличат и задържат други вредни вещества, включително диоксини, метали и пестициди.