Образование

Ученици помагат на библиотекарите в читалище „Надежда” през летния отдих

Десет деца на възраст от десет до петнадесет години до сега участват в летните занимания на библиотеката при читалище „Надежда” във Велико Търново. Идеята подрастващите да се включат в помощ на библиотекарите стартира в началото на ваканцията, а целта е да се възпита у децата любов към книгите и да получат умения за тяхното съхранение и опазване. „По време на нашите срещи учим дошлите как се нареждат, завеждат книги, как се попълват картони, по какъв начин книгите се почистват”, сподели библиотекарят Бисера Дживодерова. Тя разказа, че с децата провеждат още литературни игри, повишават знанията им за различни автори, като четат и техни произведения. „За първи път тук те четоха сонети на Шекспир, чуха стихове на Пушкин. Днес научават повече за Чудомир и слушат негови произведения”, допълни Бисера Дживодерова.

В библиотеката при читалище „Надежда” по време на летните занимания децата пишат съчинения по тема, заедно съчиняват истории, ще правят и съчинения по картина и театър на маса, като четат по роли текстове на пиеса. Някои от тях идват редовно и остават през целия ден. Други се занимават само определени часове. Всичко се случва според техните желания и възможности. По време на работата си в библиотеката те откриват и книгите, които са в задължителния им списък за лятната ваканция. „Децата са много активни и с интерес учат полезни неща от нашата работа. Хубаво е, че все повече подрастващи и млади хора идват в реалния свят на книгите, а не научават за тях от таблета или компютъра”, сподели библиотекарят Преслава Павлова.

Младият писател Радослав Гизгинджиев и неговите приятели проведоха търг за книги и ни предоставиха 170 лева набрани средства, с които закупихме най-новите заглавия на известни автори. Направиха и дарения на библиотеката от 170 книги, информира още Бисера Дживодерова.