Образование

Ученици от 40 училища четоха Вазови произведения

Над 40 училища от областта се включиха в инициирания от Регионалното управление на образованието маратон на четенето. Във виртуалното пространство прозвучаха Вазови произведения, четени и рецитирани от поколения българи.
Празничните видеоклипове са част от кампанията „Май – месец на образованието, културата и духовността“ и са посветени на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Те са публикувани на сайта на съответното училище.
Отправеното предизвикателство обедини усилията на учители, ученици и родители, а пророческите „…и мойте песни все ще се четат“ се оказаха реалност.
113 ученици пък се включиха в майската работилница „Разказ в картини /комикс/ по български народни приказки или произведения от български автор“.
„Неволята“, „Майчина сълза“, „Лисицата и щъркелът“, „Дядо вади ряпа“, „Тримата братя и златната ябълка“, „Житената питка“, „Косе Босе“, „Хитър Петър“ и „Златното момиче“ са най-предпочитаните за изображение текстове и от малки, и от големи. Впечатление правят комиксите по изучавани произведения като „Немили-недраги“, „По жътва“ и „Косачи“, отбелязват от инспектората.
На официалния си сайт Регионалното управление на образованието представя първите десет творби от трите възрастови категории: III – IV клас; V – VII клас; VIII – XI клас.