Образование

Ученици от Хуманитарната гимназия обучават петокласници онлайн в репортерство

Ученици от Хуманитарната гимназия ще показват тайните на журналистиката на своите по-малки приятели, петокласниците от ОУ „Д. Благоев“. В серия от срещи те ще отговарят на въпроси и ще споделят своя опит в областта на репортерството.

Първата от тях се проведе с бъдещия журналист Виктор Бонжолов. Във виртуалната класна стая на Клуб „Млад репортер“ в Teams единайсетокласникът се срещна с петокласниците, чийто ръководител е Таня Мишева, дългогодишен журналист в местна телевизия. В часа по извънкласни занимания Виктор разказа за целия технологичен процес на създаване на училищния вестник „Междучасие“. След това ги запозна със създадения YouTube канал на Хуманитарната гимназия и материалите, които младите журналисти качват там.

По-нататък срещата протече в непринуден разговор и вълнуващ разказ на Виктор за интересните интервюта с известните личности и магията на журналистиката. Част от популярните имена са актрисата Яна Маринова, журналистът Георги Тошев, режисьорът Ники Илиев, известният масажист Мирослав Велчев и други.

Впечатлени от споделеното, малчуганите се размечтаха за това кого искат да интервюират. На въпроса на малките бъдещи журналисти къде могат да видят част от продукцията на своите приятели от Хуманитарната гимназия Виктор отговори, че материалите на младите репортери може да бъдат намерени в YouTube канала „TeenTV“. Дори и в условията на дистанционното обучение учениците работят по съвместен проект с читалище „Надежда“, ориентиран към популяризирането на културата в трудната обстановка, в която се намираме, и озаглавен „Надежда назаем“.

В края на интересната онлайн среща петокласниците и по-големите им нови приятели репортери си обещаха да се видят скоро отново. А след края на извънредните мерки да работят по съвместни репортерски проекти.