Култура Любопитно

Ученици от СУ „Емилиян Станев“ представиха филм на Международния детски фестивал в Лисабон

Учениците режисьори от киноклуба към Средно училище „Емилиян Станев“ във Велико Търново разказаха за работата си по документалния филм „Моето име е Стефан/Панарет/Иванка/Максим“, посветен на улиците „Панарет Рашев“ (със старо име „Стефан Денчев“), „Иванка Ботева“ и „Максим Райкович“ във Велико Търново, който доби международна популярност, при представянето си на световноизвестния Международен детски фестивал на програмата „Киното, 100 години младост“, който тази година се състоя в Лисабон. Идеолози и създатели на програмата са французите Ален Бергала и Натали Буржоа, поясни Дияна Добрева – учител по български език и литература в СУ „Емилиян Станев“ и ръководител на киноклуба. Тя се провежда от 1995 година насам, а тази година е нейното 29 издание.

Форумът се е състоял от 3 до 6 юни в португалската столицата, като младежите от болярския град са представили филма си заедно с ученици от още 17 държави (сред които Португалия, Франция, Италия, Германия, Литва, Южна Африка, Япония, Бразилия, Аржентина), като всички те са работили по една и съща тема – „Да снимаме Другия – документалният жест“.

Още една продукция, дело на ученици от България участва във фестивала – тази на Обединено училище „Неофит Рилски“ – село Дерманци. Филмът е озаглавен „Четвъртък“ и разказва за жена, продаваща семена на местния пазар.

Документалният филм „Моето име е Стефан/Панарет/Иванка/Максим“ е с продължителност 10 минути и проследява живота на обитателите на три търновски улици (пресичащи се в общ участък) – хора и животни, и как се променя той в продължение на няколко месеца. Снимането и постпродукцията отнемат около три месеца на младите творци, а посланието на лентата според един от авторите е да се вглеждаме в малките неща от живота.

Киноклубът се сформира през учебната 2021/22 година. Към момента се състои от 8 ученици, като миналата година те са били 11. Младите хора се обучават в паралелки с профили „Изкуства“, „Графичен дизайн“ и „Музика“. Участват за втори път във фестивала, като предишният е бил през 2022 г. с късометражния филм „Любовта на моя живот“.

„Моето име е Стефан/Панарет/Иванка/Максим“ предстои да бъде представен и в София, в рамките на фестивала „Срещи на младото европейско кино“. Кинофестивалът е посветен на младата публика от 3 до 19 години и тази година ще се проведе за десети път, от 22 до 28 юни, като учениците от СУ „Емилиян Станев“ ще представят филма си на 24 юни, понеделник.

Гергана Нинова