Образование

Ученици от ПГСАГ проведоха двуседмична практика в Португалия

Ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ във Велико Търново проведоха двуседмична практика в Португалия.

Група от 11 ученици, придружавани от преподавателя Пламен Стоянов бяха в Брагамоб, гр. Брага Португалия по проект по Програма ЕРАЗЪМ+ „BIM в строителството”.

В продължение на 2 седмици учениците работиха в реални условия, като задачата им беше да предложат къщата на мечтите на конкретен клиент. Всяка малка група работи с различни възложители – музикант, треньор, семейство с тризнаци, но всички заедно се забавляваха и добавиха към работните си проекти и щипка българска традиция – в покривите или градините. Бъдещите архитекти и дизайнери изпълняваха старателно задачите си и за финал презентираха своите BIM проекти на английски, с което заслужиха отлични оценки от ръководителката арх. Виейра. За доброто си представяне учениците получиха сертификати и Еuropass Мобилност. Учениците посетиха обект, който имаха за задача да начертаят с AutoCAD, запознаха се със забележителностите и опазването на културното наследство на Португалия в Лисабон и Порто. Интересен момент беше визитата на прекрасния бароков комплекс Бом Жезус. Така учениците имаха възможност да се докоснат до миналото и бъдещето на зелената идея.

Без съмнение, новите умения ще са от полза за бъдещия професионален живот на учениците. Проектирането в съвременния свят изисква екипност, компютърни умения, усет за очакванията на клиента и познаване на всички новости в бранша. Проектите по програма “Еразъм+” помагат да се даде добавена стойност на предлаганото обучение.

Професиите, за които се подготвят учениците, изискват мобилност, много знания и умения, а новия свят изисква преподавателите да ги подготвят за това. По тази причина петима преподаватели по професионална подготовка също проведоха мобилност. За период от шест дни те бяха на работни посещения във водещи фирми за реставрация, където успяха да обменят добри практики и да се запознаят с нов патент за откриване на пластове и изолиране на елементи, използвани през различните векове. Запознаха се с елементите на BIM проектирането в Португалия и възможността за създаване на мултитаск задачи.

ПГСАГ „Ангел Попов“ работи усърдно, за да предостави на своите ученици възможност за обучение в реална работна среда и заради качеството на своите притежава Акредитация за мобилност по програма Еразъм+.