Образование Община

Ученици от ОУ „Димитър Благоев“ взеха участие в мартенската работилница на Общински детски комплекс

Ученици от  третите класове  в  ОУ „Димитър Благоев“ във Велико Търново  изработваха мартенички  по време на Работилница за мартеници, организирана от Център за подкрепа и личностно развитие  при Общински детски комплекс в навечерието на Първи март. Техни помощници бяха учениците от Клуба по екскурзоводство.

За традициите, обичаите и техниките за направата на мартенички, разказаха и показаха етнологът и етнограф доц. д-р Миглена Петкова,  зам. – директор на Регионален исторически музей  в старата столица  и Станислава Ботева- уредник в музея.

„Една от целите ни е да се продължи дългогодишната традиция на Клуба по екскурзоводство за провеждане на „Работилница за мартеници“ в Общински детски комплекс и съвместната ни работа с Регионален исторически музей. Ежегодно децата  от Клуба по история  на родния край  се запознават с основните техники и материали за изработване на мартеници. По този начин се стремим да възпитаваме у децата любов към българската култура, традиции и обичаи“-  каза за Общинско радио Велико Търново Катерина Токушева  – ръководител на Клуба по история на родния край  в ОДК.  Тя посочи още, че целта е да се запази приемствеността между Клуба по история  на родния край, насочен към най- малките деца в детската градина и третoкласниците в училищата и Клуба по екскурзоводство – гимназиален етап, в който се организират екскурзоводски беседи и работилници.

Пламена Димова