Образование

Ученици от Гимназията по туризъм сред финалистите на конкурса „Млад благотворител“

За четвърта поредна година се провежда националният конкурс „Млад Благотворител“. Той дава възможност на ученици от VII до XII клас да превърнат своя идея в проект, с който да кандидатстват за финансиране, осигурено от организаторите – фондация „Благотворител“ и партньорите им за тази година Euroins Bulgaria.

Целта на надпреварата е да активизира учениците да развият способности като управление на проекти, желание за доброволчество и благотворителност.

За 2020 година фондацията обяви тематичен спектър за кандидатстващите, което е новост. Три широки теми са обявени, в които могат да спадат каузите на проектите –  „Екология/опазване и грижа за околната среда“; „Съхраняване на музикалното наследство на България“; „Подкрепа за деца или възрастни в нужда“. Крайният срок за изпращане на проектите бе 29 февруари.

Получени са 54 проекта от 28 населени места, като най-много са от София – 7, Русе – 4, Пловдив и Благоевград – по 3. Повечето проекти са в тематично направление  „Екология/опазване на околната среда“.  Проектите са оценявани от шестчленно жури по четири критерия – оригиналност на идеята; мотивация и аргументация; план за изпълнение; изчерпателен разчет на бюджета.

На полуфинал са допуснати 12 проекта. Сред тях е и проектът „Посланик на Земята“ на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново. Това е единственият проект от региона.

Разработили са го учениците от учебната компания Boyar dreams. Идеята им е да озеленят спирка от градския транспорт във Велико Търново. Имат подкрепата на екоексперти от Община Велико Търново, Община Бургас, както и на концесионера на автобусните спирки в града.

В средата на април ще стартират „Стани посланик на Земята“ –  кампания за смисъла от събирането на костилки от плодове и хвърлянето им сред природата. И други интересни идеи имат предприемачите от Boyar dreams. Сега им предстои да направят триминутно видео, с което да убедят журиращите, че си струва да бъде финансиран проектът им.

Учителят, който десета година мотивира и ръководи учениците от учебната  компания на Гимназията по туризъм, е инж. Славка Проданова.