Образование

Ученици от Гимназията по туризъм издирват и документират войнишките паметници в община Велико Търново по проект

Ученици и учители от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ издирват и документират войнишките паметници в община Велико Търново по проект, озаглавен „18-и Етърски полк – история, изплетена от слава и чест“. Близо 4000 лв. е бюджетът на проекта. 2980 лв.  се осигуряват от НП „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“ на Министерство на образованието и науката и на Министерство на отбраната. Останалите – са собствени средства на училището.

В рамките на програмата ще бъде направено факсимиле на книгата, библиографска рядкост –  „18-и Етърски полк на Негово Величество цар Фердинанд I“, ще бъдат изработени свитъци за оцветяване, ще се създадат интерактивна и фейсбук страница, които ще популяризират паметниците и паметните знаци на загиналите воини.

Проектът ще приключи на 6 май 2022 г.  с тържествено отбелязване на Деня на храбростта и празника на Българската армия. Събитията ще започнат с издигане на националния флаг в двора на гимназията, ще се проведе конкурс за оцветявките и ще бъде официално открит гвардейски кът.

По-късно пред паметника „Майка България“ членовете на 9-и Етърски ученически гвардейски отряд при гимназията ще имат почетен караул, ще бъдат поднесени цветя и ще бъдат наградени победителите от конкурса.