Образование

Ученици от Гимназията по моден дизайн се завърнаха от производствена практика в Барселона

Седемнадесет ученици и  двама учители от Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново бяха на производствена практика в Барселона, Испания. 20-дневният стаж се проведе по проект „Заедно в Европа – за успешен професионален старт“, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност на граждани“, сектор „Професионално образование“, финансиран от програма „Еразъм +“ и Център за развитие на човешките ресурси.

„Целта на проекта е  повишаване на професионалните умения на учениците по професиите „Фризьор“, „Козметик“ и „Дизайнер“ от професионално направлене „Фризьорски и козметични услуги“ и „Моден дизайн“ в различни фирми в испанския град. Учениците не само работиха, но и откриваха новости, социализираха се и се адаптираха. Водеха междукултурен диалог и усъвършенстваха езиковите си умения. Несъмнено създадоха нови контакти. Запознаха се с работните изисквания на Испания. Посетиха забележителности като Парк Гюел, Саграда Фамилия, Площад Каталуния, Площад Испания, Магическия фонтан, Замъкът на Монтжуик, Стадионът Ноу Камп, Катедралата на Барселона, Готически квартал, Музея на Пикасо, Монумента на Колумб, Ла Рамбла, Кула Агбар, Триумфалната арка и др.“, съобщават от училището.

Практиката е приключила с връчване на сертификати в присъствието на работодателите и на Петя Начева, учител по чужд език, и Цветелина Тутовска-Милчева, учител по професионална подготовка. По предварителната подготовка на учениците е работила старши учител по професионална подготовка Лилия Петрова.

Мобилността се реализира след две отлагания поради COVID-19, уточняват от гимназията.