Образование

Наши ученици оглавиха националната класация на учебните компании

Иновационни продукти спечелиха на търновски ученици от спортното училище и от СУ „Вела Благоева” челни места в регионалния кръг на състезанието на Джуниър Ачийвмънд. Три учебни компании от старопрестолния оглавиха класациите на този етап, подробности за някои от отличените продукти за Общинското радио сподели Анелия Костадинова, преподавател в средното училище. До този момент те са преборили над 350 екипа от цялата страна, едва 10% от всички продължават напред, като търновските участници си разпределят челните места в класацията от 33 подбрани учебни компании.

Огромно признание получиха децата от учебна компания „Индало”. „То, всъщност е символ, открит в пещери в Южна Испания. Представлява антропоморфна форма, която носи щастие, късмет и благоденствие”, сподели Костадинова, която обучава учениците по предприемачество и испански език. Така дошла идеята да разработят историческия символ в продукт – детска играчка, която говори на испански език. Това е съобразено със все по-активното предпочитание към интерактивните методи за учене и игра. Техническата част на играчката е разработил десетокласникът Йоанис, а намеренията са за в бъдеще Индало да „проговори” и на други езици. Учебната компания води националното състезание по точки, след тях на второ място се нареждат възпитаниците на Спортно училище Велико Търново.

Другата отличена компания носи името „ЕвроВела”, тя специализира в производството на рекламна продукция, свързана с ЕС и европредседателството на страната ни. „Влязохме в сътрудничество с НД „Седянка”. Те – заедно с доброволци от Европа, които работят с нашите ученици – изработиха картата на Европа от шевици, характерни за всяка държава. Шевицата е символ на нашето председателство, решихме да използваме тази карта и да разработим уникален продукт”, сподели още Костадинова. И така се родила идеята за бутилка с уникална двойна капачка. Първата – съдържа биоелексир от розово масло. При отварянето й той изтича в бутилката, а след отварянето на втората – потребителят има шанс да опита една изключително ароматна и енергизираща напитка с европейски и български привкус. Тя е натурална, подсладена със стевия, няма оцветители, консерванти и Е-та. Надеждите са такъв полезен за организма продукт да замести предпочитаните енергийни напитки. Компанията е класирана на седмо място. В края на месеца предстои състезание в столицата, а победителите в него ще отпътуват за Страсбург, допълни Костадинова.